Vot cu dubii pentru gigacalorie

Vot cu dubii pentru gigacalorie
Cresterea pretului de productiei al gigacaloriei în CET-ul de la Oradea ridica semne de întrebare în rândul consilierilor locali, adunati joi în sala mare pentru sedinta ordinara a Legislativului local.

În conditiile în care unii au chestionat utilitatea cresterii cu 42% a pretului de productie, iar altii au pus sub semnul întrebarii chiar evolutia situatiei postprivatizare în termoficarea municipiului, proiectul de hotarâre care salta gigacaloria la 1.117.700 lei a adunat o majoritate confortabila.


Liberalul Mihai Manea a cerut lamuriri de la chiar conducerea economica a SC Electrocetrale SA. Acesta sustine ca, din moment ce cresterea pretului de productie nu se justifica în totalitate prin cresterea preturilor combustibililor, ratiunea gestului rezida în scaderea cantitatii de energie, datorata intrarii altor metode de producere a termiei (exemplu apa geotermala). O atare scadere a cantitatii scade si eficienta financiara a CET-ului, care încearca sa se pastreze ca societate rentabila crescând pretul de productie, afirma liberalul. Manea pune si problema viitorului.

„Daca se extind reteaua de gaz si cea de energie geotermala, anul viitor vom avea – din nou – de votat o crestere a pretului de productie cu vreo 50%?”, a cerut sa afle consilierul. Zadarnic însa, întrucât raspunsurile oferite de directoarea economica a CET-ului s-au dovedit departe de a fi convingatoare. „Acum suntem în minus, dar dupa aceasta crestere, în 2006 vom avea profit”, a declarat Maria Cosma, director economic la CET.

Promisiuni deformate


+Adalbert Foldes, consilier local al UDMR, a ridicat o problema legata de incontinuitatea promisiunilor facute de Legislativ oradenilor. „Când ni s-a cerut votul pentru preluarea CET-ului s-a declarat ca, daca nu din primul an, atunci cu siguranta din al doilea, pretul termiei va scadea, ori asta nu este asa. Când s-a introdus gazul în CET, era cel mai eficient. Acum este total dezavantajos. Care este, totusi, situatia?”, i-a interpelat Foldes pe cei din Executiv, de asemenea în zadar. Masina de vot din Legislativ a functionat ca unsa si în aceasta problema. Chiar si cu câteva voturi împotriva, respectiv abtineri, proiectul tot a primit OK-ul Legislativului.


Vor arde la buzunar


Cresterea pretului de productie al gigacaloriei nu afecteaza, direct, oradenii. Acestia platesc un pret de referinta stabilit la nivel national, în valoare de 896.000 de lei vechi. Diferenta se achita din alocatii de la bugetul de stat si de la cel local. Asta acum. Dupa aderarea României la Uniunea Europeana, orice fel de subventii de acest gen se vor sista, iar majoritatea cetatenilor vor achita direct pretul de productie al termiei.

Privind prin aceasta prisma, nu este indiferent daca acesta este mare, în momentul aderarii, sau daca este acceptabil pentru marea masa a populatiei, apreciaza liberalul Manea, încercând un exercitiu de gândire în perspectiva.

Cristina Ghilea