Voteaza legal la referendum!

De Otilia Șandor
Voteaza legal la referendum!
Ministerul Administraţiei şi Internelor organizează în toată ţara, inclusiv în Bihor o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor români cu drept de vot, cu privire la riscurile nerespectării legislaţiei referitoare la procesul electoral privind referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 29 iulie a.c.

Poliţiştii bihoreni vor cu această ocazie să informeze bihorenii peste 18 ani, inclusiv pe membrii formaţiunilor politice sau voluntari ai acestora despre sancţiunile ce se aplică în cazul nerespectării legislaţiei specifice. Poliţiştii vor împărţi din nou afişe şi pliante cu mesaje despre importanţa votării în mod legal.

 Ce trebuie ştiut

Poliţiştii informează oamenii cu drept de vot, inclusiv politicienii, că cei care dau mită (bunuri sau bani) pentru a vota sau a nu vota într-un anumit mod, riscă închisoare între 6 luni şi 5 ani şi atenţionează că se pedepseşte şi tentativa în cauză.

Poliţiştii îndeamnă votanţii să decidă fiecare singur, să nu se lase influenţaţi sau amăgiţi de unele promisiuni şi să nu voteze de mai multe ori fiindcă riscă închisoare şi în acest caz, între 6 luni la 5 ani.

Bihorenii care se vor afla în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală, pot vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Verificări

Poliţiştii informează şi despre faptul că legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central trebuie să trimită copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Listele vor fi verificate pentru depistarea eventualelor voturi multiple, cei prinşi că au votat de mai multe ori urmând a se alege cu dosare penale.

Poliţiştii atenţionează şi asupra faptului că tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !