Vrea icoanele în şcoli

17Comentarii
Vrea icoanele în şcoli
Mitropolitul Clujului, Crişanei, Albei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, a denunţat azi, în mesajul de Crăciun adresat credincioşilor, „atentatele morale la adresa copiilor şi tinerilor” ca şi reacţie la propunerea de scoatere a icoanelor din şcoli.

„E vorba de o campanie a unei minorităţi agresive pentru eliminarea religiei din învăţământul public, tocmai într-o vreme când şcolile noastre sunt asaltate de tabagism, alcoolism, droguri, sexualitate, golănie argotică şi dezmăţ comportamental”, observă IPS Bartolomeu argumentând că religia este materie prevăzută de Legea Învăţământului. Şi că din cele 14 state ale UE doar Franţa şi Olanda, nu au religia în sistemul educaţional.

„Mai nou, se agită o seamă de proteste împotriva prezenţei icoanelor în şcoli, fără ca vreun elev sau părinte să se fi plâns. (…) Protestele liber-cugetătorilor noştri sunt, de fapt, o incriminare în numele dezincriminării, aşa cum comunismul experimenta dezumanizarea sub lozinca umanismului”, se mai arată în mesajul de Crăciun.

Mitropolitul consideră că icoana e mai mult decât un material didactic, decât o operă de artă, decât un simbol, iar prin sfinţire ea devine sfântă.

            “Alungi sfinţenia, se cască vidul. Printre datinile noastre de Crăciun, colindate în spaţiul public, se numără şi steaua frumoasă şi luminoasă, în centrul căreia e zugrăvită icoana Naşterii Domnului. Răpiţi-i stelei icoana şi de îndată se va preface în semnului golului pe care-l ştim”, a subliniat IPS Bartolomeu.

            Mitropolitul Clujului susţine, în finalul mesajului, că icoanele şi colindele s-au născut odată cu poporul român, fac parte din fiinţa noastră naţională, sunt componente ale sufletului românesc, mărturii ale identităţii cu care intrăm în UE.

            “Ca atare, ele nu nu pot fi obiectul unor decizii statale. Îl invit însă pe iconoclastul cu certificat de sănătate mintală ca, în virtutea libertăţii cavalereşti pe care i-o respectăm, să intre ziua într-o sală de clasă şi, în prezenţa elevilor, să smulgă icoana de pe perete, el cu mâinile lui. Ne vom ruga pentru el”, a încheiat IPS Bartolomeu.

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor