Vrea protejarea parcurilor naţionale

Deputatul Cornel Popa a depus la secretariatul Camerei Deputatilor propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 462/2001 pentru aprobarea OUG nr. 236/2000, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

„Întreaga povara financiara pentru gospodarirea ariilor protejate este pusa pe umerii celor ce doresc sa le gospodareasca, în principal Regia Nationala a Padurilor, iar legislatia si capacitatea de administrare existente nu ajuta la prevenirea si oprirea activitatilor ilegale în aceste arii protejate: padurile private se taie pe suprafete mari, vilele particulare se înmultesc în zone unde orice constructie ar trebui sa fie interzisa, pentru a lasa spatiu naturii”, se arata în expunerea de motive a initiativei legislative. Vrea sprijin guvernamental


Popa acuza ridicarea de manastiri în inima parcurilor nationale si Legea superschi în Carpati, prin care se urmareste extinderea statiunilor de schi „în zone unde valorile naturale ar atrage turistii mai mult decât orice statiune moderna”.


De asemenea, deputatul liberal deplânge nepedepsirea încalcarilor flagrante ale legii în ariile protejate, considerând ca prin modificarile sale propuse la lege se va putea asigura cadrul necesar ca Guvernul sa acorde sprijin mentinerii si gospodaririi parcurilor nationale si naturale, sa permita cresterea capacitatii institutionale pentru aceste arii protejate (Agentia Nationala a Ariilor Protejate) si sa îmbunatateasca sansele de prevenire/combatere a activitatilor umane ce pot afecta ireversibil valorile acestor parcuri.

Calin Corpas