Vrea să descifreze metaforele vieţii înscrise în codul genetic

4Comentarii
Vrea să descifreze metaforele vieţii înscrise în codul genetic
Poartă un nume cu rezonanţă şi a fost mereu în capul listei. Oana Pelea a fost un elev de nota 10. A confirmat-o şi la examenul maturităţii. Media: 9,93.

În dreptul numelui tău stau două note de 10 şi una de 9,90. Cred că, toată lumea e curioasă să afle care e reţeta ta de succes.

Oana Pelea: Din punctul meu de vedere, fiecare om ajunge la un anumit nivel ca o consecinţă a tuturor întâlnirilor şi întâmplărilor din viaţa sa. De asemenea, un rol deosebit de important îl are sensibilitatea fiecăruia şi modul în care încearcă să se raporteze la realitatea din jurul său. Aşa s-a întâmplat şi în cazul meu.

Am avut deosebitul noroc de a mă naşte în „paradisul mioritic”, într-o familie deosebită care m-a susţinut mereu, am avut profesori extraordinari care mi-au luminat calea şi am avut parte de experienţe inedite. Am încercat mereu să privesc tot ceea ce mi se întâmplă într-un mod pozitiv şi să evoluez spiritual, atât cât era posibil prin fiecare experienţă pe care mi-a dat-o Dumnezeu.

 

Ştiu că ai strâns multe premii la olimpiade şi concursuri, că eşti competitivă şi performeră la toate materiile.

O.P. În ceea ce priveşte activitatea mea şcolară, am trecut până acum prin mai multe etape de înţelegere a lucrurilor. Începând din clasa a IV-a am început să particip la numeroase olimpiade şi concursuri şcolare; îmi doream mereu să câştig, să mă văd în capul listei, fără a mă gândi neapărat la felul în care acestea mă ajută să devin mai bună. Dintre aceste concursuri, un rol deosebit, în formarea mea l-a avut Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, unde în clasa a VIII-a am reuşit să obţin un premiu special la faza naţională. Am mai avut două calificări la fază naţională, în clasa a IX-a, la Concursul Naţional de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici” şi în clasa a X-a, la Concursul Naţional “Cultură şi Civilizaţie în România”. Doar în cadrul ultimei competiţii amintite am avut o revelaţie, anume că rolul acestor concursuri şcolare este de a te învăţa să concurezi în primul rând tu, cu tine, nu cu ceilalţi. Fiecare om are scopul său în viaţă şi are exact calităţile care îi sunt necesare pentru a-l îndeplini, de aceea prea multă competitivitate nu este favorabilă şi poate duce de cele mai multe ori la egoism; fiecare om este deosebit şi este un câştigător în felul său.

 

Ai fost un elev sclipitor, dar nu ai ezitat să faci activităţi de voluntariat. Ca ziarist te-am urmărit în acţiuni umanitare, apoi la Leo Black Eagle. Te-am văzut, întotdeauna, implicată 100% şi trebuie să recunosc că dacă mi-aş dori un model pentru fetiţa mea, tu eşti acela.

O.P. Un alt factor iniţiator pentru mine a fost activitatea de voluntariat, datorită căreia am reuşit să văd o altă faţă a realităţii. Am avut deosebita onoare de a fi preşedintele fondator al clubului caritabil de tineri Leo “Black Eagle” Oradea. În această postură am învăţat că orice vis este realizabil şi că voinţa dă viaţă faptelor. Alături de colegii mei, nişte tineri minunaţi, am reuşit să organizăm o mulţime de petreceri caritabile şi spectacole. Cea mai grea misiune pe care am avut-o aici a fost organizarea spectacolului “O viaţă închinată cântecului- Florica Ungur”, deoarece toţi artiştii invitaţi la acest eveniment erau nume de seamă ale folclorului românesc.

 

Ce pasiuni are „o fată de zece” ?

O.P. Am alocat o mare parte din timpul meu liber pasiunilor mele- folclorului românesc şi desenului. M-a impresionat mereu modul în care ţăranul român se raportează la realitatea din jurul său, ştiind să atragă energiile pozitive de partea sa, să comunice cu divinitatea într-un mod miraculous şi să îşi trăiască viaţa într-o armonie deplină, găsindu-şi perfect locul în echilibrul universal. Plecând de la idea că toate lucrurile au rostul lor, am îmbinat desenul, cu folclorul şi cu matematica (compunerea vectorială) şi am realizat colajul de desene inspirat din modul de viaţă al ţăranului, intitulat “Rezultantă spre porţile cerului”.

O altă pasiune din timpul liceului a fost muzica tradiţională. Am încercat şi eu să cânt, sperând că voi putea la un moment dat să învăţ şi eu să manipulez energiile pozitive şi să folosesc şi eu funcţia de chatarsis a cântecului. Recunosc, însă, că până în momentul de faţă, acest experiment nu mi-a reuşit.

 

Unde vei studia şi ce îţi propui în următorii ani?

O.P. Începând de anul viitor voi fi studentă în Marea Britanie şi voi urma facultatea de „Genetică şi Biologie Moleculară”. Visul meu este să înţeleg metaforele vieţii înscrise în codul genetic şi să descopăr un remediu împotriva cancerului.

 

-Cât e transpiraţie, cât e inspiraţie pentru a ajunge la astfel de rezultate?

-O.P. M-am străduit să obţin o notă mare la Bacalaureat pentru că facultatea pe care o voi urma mi-a pus condiţia să iau peste 9 pentru a mă accepta.

Aş spune că rezultatele mele sunt aproape în totalitate inspiraţie şi revelaţie. Am avut mereu profesori deosebiţi, începând cu grădiniţa şi terminând cu liceul; profesori care m-au făcut să-mi placă la şcoală şi să iubesc materiile dumnealor, aşa că munca a fost o plăcere, o satisfacere a setei de cunoaştere.

– Mulţumesc, Oana şi drum bun în viaţă! Aşa cum meriţi!

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor