Vulpi cu rabie la graniţa cu Bihorul

Vulpi cu rabie la graniţa cu Bihorul
Judeţele Sălaj, Cluj şi Arad s-au confruntat recent cu mai multe cazuri de rabie la vulpi, cel mai aproape focar apărând în localitatea sălăjeană Marca, aflată la câţiva kilometri de Suplacu de Barcău.

Înmulţirea cazurilor a determinat guvernul să lanseze o campanie pe termen lung pentru eradicarea acestei boli grave, transmisibilă la om şi alte animale.

 

Recompensă de 50 lei

Oricine va aduce vulpile împuşcate la laboratoare pentru evaluarea vaccinului antirabie aplicat anterior vor primi 50 de lei per animal, a decis Guvernul.

Executivul a hotărât, săptămâna trecută, ca peste 50.000 de vulpi sălbatice să fie vaccinate antirabic în perioda 2008 – 2017, cu momeli distribuite cu asistenţa medicilor veterinari, campania urmând să fie derulată anual în perioadele mai-iunie şi octombrie-noiembrie.

        „Vulpile împuşcate în campaniile de vânătoare vor fi examinate pentru prezenţa markerului tetraciclină din momelile vaccinale şi nivelul anticorpilor postvaccinali. Vânătorii, persoanele cu atribuţii de pază şi ocrotire a vânatului sau orice alte persoane care aduc vulpile împuşcate la laboratoarele de diagnostic judeţene în vederea evaluării vaccinării prin punerea în evidenţă a markerului tetraciclină şi a nivelului anticorpilor postvaccinali sunt recompensaţi cu suma de 50 lei/animal”, se arată în hotărârea Guvernului.

 

Vulpile din sat, suspecte

        Gestionarii fondurilor de vânătoare, administraţiile ariilor protejate şi vânătorii vor fi obligaţi totodată să semnaleze medicului veterinar de pe raza localităţii „modificările apărute în comportamentul vulpilor”, conform hotărârii Guvernului.

        „Programul de control şi eradicare a turbării la vulpi va fi coordonat de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), iar momelile vor fi transportate cu avioane sau elicoptere, pe suprafeţe întinse şi în zone greu accesibile. Va fi o operaţiune dificilă dar necesară. Ultimul caz de vulpe cu rabie s-a depistat în Bihor în urmă cu doi ani, la Abram. Dar orice vulpe găsită moartă în apropierea localităţilor se aduce la noi pentru examinare. Vulpile se feresc de om astfel că atunci când apar în localităţi sunt suspecte de rabie”, ne-a declarat dr. Aurel Indrie, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Bihor.

 

În judeţele de graniţă

        Campania de vaccinare va fi derulată în 16 judeţe de la graniţa României cu Ungaria, Ucraina, Serbia şi Muntenegru, Bulgaria şi în Delta Dunării. Suprafaţa astfel acoperită în 2008 va fi de peste 100.000 km pătraţi.

În ultimele două luni s-au găsit vulpi turbate în zece localităţi din judeţe vecine cu Bihorul: Marca, Mirşid, Pecei şi Jibou (Sălaj), Sănduleşti, Mociu, Pata, Chinteni şi Jichisu de Jos (Cluj) şi Satul Nou (Arad).

Şi Direcţiile sanitar-veterinare din Gorj, Iaşi şi Suceava au instituit în ultima săptămână mai multe zone de carantină după ce au găsit vulpi moarte de turbare. Mai mult DSV Suceava a solicitat vaccinarea anti-rabică a tuturor medicilor veterinari din subordine.

Săptămâna trecută a mai fost găsită o vulpe turbată sfâşiată de doi câini rottweiller în oraşul maramureşean Baia Sprie. Medicii au decis să eutanasieze câinii, iar proprietarii au fost vaccinaţi şi vor fi ţinuţi sub supraveghere în următoarea perioadă. De asemenea, veterinarii au stabilit să desfăşoare o campanie de vaccinare anirabică pe o rază de trei kilometri de locul unde s-a produs incidentul.

 

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !