Vultur nou-nouţ în Piaţa Unirii

16Comentarii
Vultur nou-nouţ în Piaţa Unirii
ORADEA - Vulturul Negru se întoarce. Într-o formă artistică mai valoroasă, dobândită în contul sumei deloc neglijabile de 700 milioane de lei vechi, bani scoşi din bugetul Primăriei, vitraliul Vulturul Negru care mobilează poarta dinspre Piaţa Unirii a palatului ridicat la 1909 va reapărea pe amplasament în următoarele două sau trei săptămâni.

„Este gata refăcut şi va fi montat. A primit deja avizul de la comisia naţională a monumentelor istorice”, ne-a declarat Marcel Boloş, directorul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar.

Acesta spune că lucrarea a fost încredinţată lui Ştefan Penyacsek, cel care a restaurat şi vitraliul din interiorul pasajului Vulturul Negru, în urmă cu mai bine de un an. În opinia directorului, şi vitraliile Casei Darvasi Laroche, în prezent sediul administrativ al lui FC Bihor, ar merita acelaşi tratament, cu atât mai mult cu cât şi acest imobil este emblematic pentru Oradea.
Reabilitarea pasajului Vulturul Negru mai prevede, pentru viitorul apropiat, înlocuirea sistemului de canalizare, refacerea pavajului astfel încât acesta să aibă spoturi luminoase, montarea de porţi din stejar la intrări şi reabilitarea integrală a candelabrelor.
O noutate absolută ar fi montarea pe piloni a unei plăci din ceramică, pe care să apară, în relief, imaginea vulturului.

Cristina Ghilea16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor