Vulturul Negru în cădere liberă

14Comentarii
Vulturul Negru în cădere liberă
ORADEA – Pasajul Vulturul Negru ar trebui să fie o mândrie pentru orădeni. O carte de vizită. Şi, într-un fel, chiar este. Însă doar strict din punct de vedere arhitectural. Până să fie reabilitat de către Primărie, acesta se afundă tot mai mult în mizerie.

La început de secol XXI, trecătorului prin pasajul, situat chiar în buricul târgului, şi inspirat din faimoasa Galleria Vittorio Emanuelle din Milano îi sare în ochi mizeria. Prima întrebare care îţi vine în minte: cine e de vină?

Marcel Boloş, şeful Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei, declară că responsabilitatea curăţeniei le revine acum în totalitate localurilor de sub pasaj, deoarece pasajul nu a fost preluat în administrarea municipalităţii. În acelaşi timp însă, edilul ţine să atragă atenţia că Primăria a făcut eforturi pentru efectuarea curăţeniei sub pasaj, cerându-le societăţilor de colectare a deşeurilor, Urbana şi RER Ecologic, să facă lucrul acesta, în numele celor care desfăşoară activităţi acolo.

Dar, spune Boloş, pentru că a plătit celor două societăţi, însă nu şi-a mai recuperat banii de la beneficiari, municipalitatea a lăsat-o mai moale. „Acum, mai facem curăţenie sub Pasaj din când în când”, susţine Boloş, în timp ce viceprimarul Mihai Groza ne asigură că-i va amenda pe neglijenţii care nu-şi fac curăţenie în faţa localurilor.

Nu e deloc OK!

O raită prin Pasajul Vulturul Negru a relevat faptul că, în timp ce pe anumite porţiuni e relativ curat, în alte părţi „dospeşte” indiferenţa. Cele mai mizerabile sectoare se arată a fi în faţa cazinoului OK Havana, în zona clubului Miraj şi la ieşirea spre strada Vasile Alecsandri, din faţa Teatrului Arcadia.

Administratoarea fast-food-ului Angelino ne asigură că în fiecare dimineaţă angajatele sale spală în faţa localului. Şi totuşi, în faţa piadineriei vecine, marmura e mult mai albă. Or fi „şampoanele” de vină? „Nu ştiu de ce e diferenţa aceasta, poate că ar trebui să cumpărăm şi noi alţi detergenţi”, se arată nedumerită administratoarea, care în acelaşi timp, ţine să ne asigure că fast-food-ul ei e în regulă cu toate autorizaţiile de funcţionare.

„Fauna” Pasajului

O dată cu încălzirea vremii, Paris Cafe şi-a instalat o terasă, pentru clienţii care vor o panoramă mai bună… „În fiecare zi noi facem curăţenie în jumătatea noastră”, ne informează administratorul Liviu Bărcan. Aşa o fi, dar priveliştea nu e deloc idilică, de vreme ce vizavi, peste spaţiul din faţa Kebab-ului ce a tras deja obloanele, apa şi detergenţii nu au mai trecut cam de multişor…

Şi administratorul cafenelei Semiramis, de lângă Paris Cafe, Maczko Katalin, ne dă asigurări că „fetele” ei îndepărtează mizeria din spaţiul din faţa localului. Cu toate acestea, spaţiul cafenelei nu pare foarte curat, lucru valabil şi pentru Sky Cofee and Tea, de peste drum. Poate e şi pavimentul de vină… Însă tot Maczko ne subliniează că ea are contract cu Urbana, lucru care nu îl fac toţi „vecinii” ei de sub pasaj. „Vă pot spune că unii îi plătesc pe ţiganii care mişună noaptea pe aici pentru a aduce gunoiul în faţa noastră”.

Cu cât vorbeşti mai mult, cu atât şefa de la Semiramis se arată mai revoltată de lucrurile care se întâmplă în pasaj, în special noaptea: boschetarii care dorm în faţa localurilor, tinerii supraexaltaţi de aburii alcoolului şi nu numai, care îşi sparg sticlele de bere de paviment şi stropesc cu diferite licori bahice vitrinele localurilor din zonă, sau cerşetorii mai mult sau mai mult agresivi, care te binecuvântează sau blestămă în funcţie de largheţea cu care deschizi portofelul.

Maczko Katalin ne atrage atenţia şi asupra maşinilor ce aprovizionază de dimineaţă unele baruri,ale căror roţi lasă, pe jos, un „model” lesne de observat. „Noaptea ar trebui angajaţi oameni de ordine, deoarece aşa nu se mai poate”, cere revoltată administratoarea.

Calin Corpas14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor