Weinberger în turneu naţional

Weinberger în turneu naţional
ORADEA – Regele bluesului din România revine la Oradea, Filarmonica de Stat fiind gazda concertului lui A.G. Weinberger în data de 20 aprilie, de la ora 20:00.

Evenimentul face parte dintr-un turneu naţional care include oraşele Bucureşti, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş şi Braşov, sub egida: „2007 – Anul bluesului în România – ajută-ne să descoperim chitariştii de blues din toată ţara”.

În România nu poţi vorbi despre blues fără a pomeni de acest muzician de excepţie, cu o reputaţie internaţională, care este A.G. Weinberger, orădean la origine. Eforturile sale de a promova cu zel misionar şi de a introduce genul pe piaţă, atitudinea faţă de viaţă, cât şi modul în care gândeşte bluesul, îi conferă statutul de „punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România.

Chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio, producător de albume, iniţiator al apariţiei de cluburi de blues, el reprezintă o autoritate de netăgăduit în domeniu.

Pelerin în „exil cultural”

După 1990, când s-au deschis graniţele, i s-a oferit posibilitatea unor turnee în Germania, Elveţia, Israel, Turcia şi Ungaria. În 1996 ajunge prima oară în SUA, la Memphis, Tennessee, cu scopul de a lua contact cu industria americană de blues. Anul următor îl găseşte din nou în Memphis, la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare.

În 1998, A.G. înfiinţează Fundaţia BlueSylvania. În mai 2000 pleacă „în exil cultural în Statele Unite”, aşa cum îi place lui să spună. Timp de patru ani, A.G. munceşte cu tenacitate, astfel încât să poată demonstra că şi un chitarist din România poate reuşi acolo unde a reuşit celebrul B.B. King. La început a cântat în cluburi din Chicago, după care s-a mutat la New York, unde a concertat în locuri celebre.

Apoi a plecat în turneu cu o cântăreaţă de country din Nashville, cu care a colindat toată America, parcurgînd aproape 30 mii de mile. În final s-a stabilit în Las Vegas, cântând în cluburi şi cazinouri şi predând lecţii de chitară. Iată ce spunea A.G. despre experienţa sa americană: „În SUA am învăţat – de fapt mi s-a motivat – să spun ceea ce gândesc. America îţi dezvoltă sinele. Credeţi în voi şi nu vă lăsaţi păcăliţi de nimeni! Indiferent că e mai bună sau mai rea, fiţi mândri de personalitatea voastră. Trebuie să fiţi mândri de ea!”

A.G. Weinberger va participa la Festivalul de Jazz de la Sibiu în data de 7 mai, când va concerta, împreună cu trupa sa Blues Project, pe scena din Piaţa Mare a oraşului cu statut de capitală culturală europeană.

Alexandru Seres0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase