Wolfowitz nu cedează

Wolfowitz nu cedează
Preşedintele Băncii Mondiale, Paul Wolfowitz, este decis să îşi păstreze funcţia, în ciuda valului de critici şi a numărului mare de contestatari care îi cer demisia, acuzându-l de favoritism.

Fostul număr doi de la Pentagon a adus în apărarea sa realizările Băncii Mondiale în Africa.

“Cred în misiunea acestei organizaţii şi cred că pot să o duc mai departe”, a declarat Paul Wolfowitz la sfârşitul reuniunii Comitetului pentru Dezvoltare al Băncii Mondiale.

Miniştrii participanţi la reuniunea de ieri de la Washington şi-au exprimat, printr-un comunicat formulat în termeni duri, temerea că scandalul declanşat de favorurile financiare făcute de Wolfowitz iubitei sale, Shaha Riza, pot prejudicia grav activitatea internaţională a Băncii. Credibilitatea marii instituţii financiare riscă să scadă drastic, iar situaţia stârneşte îngrijorare.

Sprijinit de Casa Albă, Wolfowitz a replicat că decizia privind plecarea sa din funcţie aparţine comisiei statelor membre ale Băncii, care încă nu şi-a dat verdictul.

Wolfowitz, numit în fruntea Băncii Mondiale de Casa Albă în 2005, a remarcat realizările pe care instituţia pe care o conduce le-a avut în câteva proiecte din statele sub-dezvoltate, în special din Africa unde, de altfel, se bucură de cel mai mare sprijin.

Asociaţia angajaţilor băncii, precum şi numeroase ONG-uri care supraveghează distribuirea fondurilor Băncii insistă, însă, că Wolfowitz şi-a stricat imaginea şi că trebuie să demisioneze.

Statele europene, deşi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această criză, nu au cerut explicit plecarea sa din fruntea Băncii Mondiale. Criticii fostului secretar adjunct al Apărării îi impută acestuia nu numai prejudiciul adus imaginii Băncii Mondiale, care trebuie să fie un model de corectitudine, ci şi participarea decizională la invazia Irakului, în 2003.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase