Wyatt Earp e român!

Celebrul justiţiar al Vestului sălbatic şi-a lăsat sămânţa şi în Europa. Cel puţin aşa pare să se fi întâmplat, căci în această săptămână un vrednic urmaş de-al său şi-a arătat colţii. Sorin Şarba este un orădean care a oferit presei locale o premieră: a convocat o conferinţă de presă într-una din sălile de şedinţe dintr-unul din cele mai luxoase hoteluri din municipiul de pe Crişul Repede.

Pentru cei care nu cunosc povestea, iat-o pe scurt: omul, înnebunit de isteria provocată de gripa aviară, s-a pus pe drumuri să caute vaccin antigripal. După îndelungi căutări, el a ajuns la o farmacie din centrul oraşului, unde a fost servit cu cele trei doze cerute. De fapt, el a cerut un anumit fel de vaccin, acesta nu se mai găsea, iar farmacistul i-a vândut o alternativă.

Cumpărătorul a observat de-abia a doua zi că marfa era expirată. Nervos şi „surexcitat”, conform propriilor declaraţii, eroul nostru s-a deplasat la farmacia în cauză, începând să ameninţe chiar şi cu închiderea; nu au fost destule scuzele şi propunerea de preschimbare a vaccinurilor cu doze valabile, iar explicaţiile de căutare pripită a mărfii şi a confuziei par să-l fi supărat la culme pe Şarba, care a ajuns la concluzia că cel mai bine va fi să depună plângeri la toate forurile competente pentru rezolvarea situaţiei neplăcute.

Astfel, s-au trezit implicaţi în „afacere” Colegiul Farmaciştilor, Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Sănătate Publică şi chiar Ministerul Sănătăţii a fost sesizat. Nu ştiu dacă păgubitul s-a adresat şi palatelor Victoria şi Cotroceni, dar poate îi vând un pont chiar acum…

La conferinţa de presă convocată cu mare tam-tam, am avut în faţă un om parcă bucuros că mai are un motiv să se lege de sistemul sanitar; protagonistul a povestit despre păţaniile pe care le-a avut cu copilul său la Spitalul de Copii în urmă cu ceva vreme, deviind vădit de la subiectul principal.

Deşi susţinea că nu solicită daune, mercantilismul său a ieşit la iveală în mai multe rânduri, el amintind de amenzile prea mici pe care farmacia le poate încasa. Oare se trecea cu vederea peste vaccinul expirat dacă farmacia decarta cele 2 miliarde de lei invocate?

Sper să fiu bine înţeles: cetăţeanul are dreptul la explicaţii, la despăgubiri şi scuze oficiale din partea comerciantului de orice fel în caz că vinde marfă proastă sau expirată. De asemenea, laud determinarea cu care Sorin Şarba doreşte să fie exemplu de spirit civic, dar nu cred că e bine să încercăm generalizarea unui caz izolat.

„Credeam că sunt în America”, spunea Şarba, „acolo unde magazinul se închide pe loc în asemenea cazuri…” Hm! Domnule Şarba, este foarte adevărat că în Statele Unite (la care vă refereaţi) măsurile sunt radicale şi imediate, dar mai e un aspect neglijat de dvs.: acolo oamenii se vaccinează anual şi dintr-o conştiinţă valabilă de generaţii, şi nu se reped la farmacii pentru a cumpăra dozele numai pentru că s-au speriat de o epidemie foarte mediatizată.

Şi, apropo, să ştiţi că mai am numărul dvs. de telefon, căci mai sunt sute de orădeni care păţesc aşa cu diverse mărfuri, dar nu au bani pentru a închiria săli în vederea organizării de conferinţe de presă!

Andrei Sandor