X-man România – Ironman în centrul Oradiei şi pe dealurile din jur

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
X-man România – Ironman în centrul Oradiei şi pe dealurile din jur
Cel mai dur triatlon românesc a ajuns la 10 ani; prima ediţie a aliniat la start 16 sportivi, iar anul acesta sunt înscrişi în jur de 400.

Weekend-ul orădean, respectiv bihorean, 31 mai – 2 iunie, alocă centrul Oradiei sportului extrem; în jur de 400 de sportivi vor lua startul în probele din cadrul Arobs X-man, în probele de alergare, înot şi ciclism.

În Săldăbagiu – Cetariu

Concursul va începe cu proba de înot, care se va ţine în lacul Săldăbagiu de Munte. Proba de bicicletă se va ţine pe drumurile comunale şi judeţene din Paleu, Uileacu de Munte, Cetariu, Cauaceu, cu revenire a concurenţilor în Oradea pentru proba de alergare, desfăşurată pe traseul Piaţa Unirii – strada Vasile Alecsandri – Parcul 1 Decembrie.

„În acest context, dorim să atragem atenţia mai ales persoanelor din Cetariu că între 8 dimineaţa şi 17:30, în 1 iunie, vor avea circulaţia rutieră restricţionată. Încă nu ştim 100% cum se va desfăşura restricţionarea, am stabilit cu comisia rutieră să fie permis accesul în convoaie de maşini asistate de noi şi de motociclişti astfel încât să nu deranjeze concurenţii”, spune Szokolsky Istvan, vicepreşedinte Xterra Sport Club.

Astfel, în 1 iunie, la ora 7:00 se va da startul la Hanul Pescarilor pentru proba de înot, după care se intră în proba de bicicletă şi apoi proba de alergare, pentru triatlonul pe trasee de dificultate Ironman – 3,8 km înot, 180 km bicicletă, respectiv 42,2 km alergare. La ora 10:00 se dă startul la concursul Half Ironman, pe distanţe înjumătăţite. Szokolsky estimează că primii concurenţi vor ajunge în oraş în jurul amiezii, aceştia fiind dintre cei care participă la Half Ironman. El arată că publicul poate susţine concurenţii atât la start cât şi la capetele de traseu. „Sper să fie cât mai mulţi susţinători; la acest efort, oricine se înscrie merită să fie încurajat şi susţinut”, crede organizatorul.

„Este şi a rămas singurul concurs din România care are distanţa de Ironman, respectiv este şi campionatul naţional pe distanţă lungă. Ne susţine, din acest punct de vedere, Federaţia Naţională de Triatlon, vor fi prezenţi prin preşedinte şi doi arbitri federali, pentru ca evenimentul să decurgă conform regulilor internaţionale de triatlon pe distanţă lungă”, precizează el.

Dintre cei 400 de sportivi înscrişi, majoritatea sunt români, iar cam 30% sunt din Ungaria. Mai sunt înscrişi sportivi din Croaţia, Moldova, Franţa şi chiar Australia. În concurs sunt înscrişi în jur de 10 orădeni. Dintre români, majoritatea vin din Bucureşti. În medie, înscrierea în X-man a costat 100 de euro.

Orădeanca Bako Annamaria este cotată cu şanse la podium. Premierea, atât cea făcută de federaţie cât şi cea făcută de Xterra, va avea loc seara târziu, în Piaţa Unirii. Ca o premieră, cursele şi evenimentul final vor fi transmise live, pe internet.

Orădeanca Annamaria Bako ©

Dublă susţinere

Concursul X-man este susţinut financiar atât de Primărie cât şi de Consiliul Judeţean, prin Visit Oradea, respectiv prin Discover Bihor. ONG-ul Primăriei va acoperi costul tricourilor din pachetele de start, spre exemplu, iar Consiliul Judeţean s-a implicat în închirierea echipamentului de securizare a traseului.

Visit Oradea asigură şi scena din Piaţa Unirii, unde va avea loc premierea.

„Autorităţile locale sunt foarte deschise la a ne sprijini, faţă de acum 5, 6 ani, când nu aveam deloc suportul lor. Am crescut, şi au înţeles că este un eveniment important pentru turismul sportiv al oraşului”, consideră Szokolsky.

El a ţinut să le mulţumească celor peste 120 de voluntari, a căror implicare e decisivă în bunul mers al competiţiei, la fel şi Poliţiei Rutiere, pentru asistenţă.

X-man mai mic

În 31 mai, în Piaţa Unirii, va avea loc un concurs destinat copiilor, Junior X-man, un circuit de alergare – bicicletă – alergare, pe traseul Piaţa Unirii – strada Vasile Alecsandri. „L-am introdus pentru că credem că e menirea noastră să ajutăm părinţii să îşi lărgească viziunea asupra modului în care pot contribui la starea de sănătate a copiilor”, precizează organizatorul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !