Zahărul, în impas european

2Comentarii
Zahărul, în impas european
ORADEA – SC Zahărul SA a sistat producţia de zahăr pentru o perioadă de trei luni. „Pentru că de la 1 ianuarie 2007 facem parte din Uniunea Europeană, şi societatea noastră trebuie să se supună normelor aşa-zisului regim al zahărului.

România are o cotă parte din producţia europeană de zahăr pe care nu o putem depăşi”, declară Cornel Pentilescu, managerul firmei orădene.
Această chestiune însă nu are nici un efect asupra angajaţilor, aceştia urmând să participe în acest interval la programul de investiţii şi reparaţii care se derulează deja. „Nu numai că nu vor fi trimişi acasă, dar mi-e teamă că nu o să le pot da nici concediile în perioada asta”, spune managerul.

Condiţii şi cauze
Stoparea producţiei este o consecinţă a negocierilor purtate de reprezentanţii Guvernului României cu UE în perioada de dinainte de aderare. Astfel, României i-a fost alocată o cotă de producţie, 440.000 de tone, mai mică chiar decât consumul anual estimat de zahăr al populaţiei, 550.000 de tone. Această situaţie are, la rândul ei, alte cauze.

Principalul motiv ar fi un adevărat „război al zahărului” între Europa şi state mari producătoare de zahăr (Brazilia, Indonezia etc.). Pentru a stopa importul de zahăr din aceste state şi a proteja producţia europeană, UE a impus la un moment dat taxe imense la importul din aceste state. Răspunsul marilor producători a venit imediat.

Ei au acţionat în instanţă UE şi au şi câştigat procesul, primind acces nerestricţionat pe piaţa europeană.

Sprijin pentru producători
Pentru a contrabalansa această concurenţă, UE a pus la punct un program de finanţare a proceselor de restructurare din industria zahărului pe continent. Astfel, fabricile de zahăr care nu se pot adapta noilor condiţii ale pieţei beneficiază de fonduri, care sunt distribuite către fermieri, pentru recalificarea personalului şi pentru acţionari.

Este şi cazul fabricii de zahăr de la Kaba (Ungaria), una dintre cele mai moderne din această parte a Europei care, cu ajutorul banilor primiţi de la UE, a devenit… uzină de bioetanol.
Revenind la situaţia de la Oradea, Cornel Pentilescu spune că nu se pune problema unei restructurări la Zahărul SA: „Sigur, aceste norme europene mă restricţionează, dar nu se pune problema unui proces de restructurare. Din contră, fabricile rămase pot lua cota de producţie a fabricilor închise”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor