Zahărul mascat din alimente: La ce metode apelează producătorii

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Daniel Buda, membru în Parlamentul European (MEP), în grupul popularilor europeni
Daniel Buda, membru în Parlamentul European (MEP), în grupul popularilor europeni
Un europarlamentar român semnalează felul în care este mascat zahărul din alimente, în informaţiile ce trebuie inscripţionate în mod obligatoriu pe ambalaj.

„În recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la consumul de zahăr este specificat faptul că un adult ar trebui să consume o cantitate de cel mult 25 de grame de zahăr zilnic. Cu toate acestea, consumul mediu este unul îngrijorător de 82 de grame pe zi în rândul adulților. Acest fenomen al consumului exagerat de zahăr are o serie de cauze, una dintre cele mai importanteși poate cel mai puțin cunoscute de către consumator fiind prezența zahărului în 80% din alimente”. Semnalul de alarmă este tras de europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL – PPE). Buda subliniază cum „producătorii apelează la diferite subterfugii în dorința unui profit mai ridicat, astfel că aceștia aleg să nu menționeze explicit pe etichetele produselor conținutul de zahăr, folosind alte denumiri inaccesibile consumatorului de rând”. Potrivit eurodeputatului, problema este că „există peste 50 de denumiri diferite de zaharuri care sunt des utilizate ca înlocuitor pentru zahăr, aceste denumiri fiind mai greu de recunoscut pentru consumatorii obișnuiți”. Toate acestea în condiţiile în care, în România obezitatea atinge 30% din populație! „Excesul de zahăr conduce la o serie de probleme de inimă, dar poate favoriza și apariția cancerului”, averitează Daniel Buda, care a cerut în scris Comisiei Europene să comunice care sunt instrumentele ce se pot folosi pentru soluţionarea acestei probleme.

Ce zice Comisia Europeană?

În răspunsul primit de la comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, Buda este asigurat că s-au făcut paşi legali la nivel european pentru a proteja consumatorii. Iată răspunsul Comisiei Europene: „În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, este obligatorie etichetarea tuturor ingredientelor unui produs alimentar în lista ingredientelor de pe majoritatea produselor alimentare preambalate. Ingredientele sunt desemnate prin denumirea lor specifică, care este denumirea lor legală, în lipsa unei astfel de denumiri, denumirea ingredientului este denumirea sa uzuală sau, în cazul în care nu există o denumire uzuală sau aceasta nu este folosită, se furnizează o denumire descriptivă a ingredientului. Începând cu 13 decembrie 2016, declarația nutrițională a devenit obligatorie pentru majoritatea produselor alimentare preambalate. În special, consumatorii sunt informați cu privire la cantitatea de carbohidrați și cantitățile totale de zaharuri din acestea. Prin intermediul declarației nutriționale obligatorii, consumatorii au acces cu ușurință la informații clare privind conținutul de zaharuri al produselor alimentare, ceea ce ar trebui să le permită cetățenilor să facă alegeri nutriționale în cunoștință de cauză”.
ppe-logo

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor