Zbor cu paramotorul peste satul celor 1.000 de pivniţe

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Zbor cu paramotorul peste satul celor 1.000 de pivniţe
Evenimentul „Zilele Satului Sălacea” a avut loc în perioada 5-7 august 2016. Ca de fiecare dată, organizatorii au pregătit momente inedite.

Zbor cu paramotorul deasupra Văii Ierului, făclii pe strada pivniței și festival de „lecsó”. Acestea au fost principalele atracţii ale evenimentului.

Gândită de la început ca o deschidere de perspectivă pentru a crește spre un festival autentic, evenimentul „Zilele Satului Sălacea” din acest an a dorit să îmbine deja clasicele programe de ordin religios, sportive și distractive, cu unele evenimente care indică o nouă abordare a obișnuitelor Zile ale satului. Ajunsă la cea de-a 20-a ediție anul acesta, weekend-ul din Sălacea s-a dovedit a avea diverse programe, pentru fiecare zi fiind cel puțin o atracție mai specială.

salacea3

Au deschis uşile pivniţelor

Satul Sălacea este așezat în Câmpia Ierului, un ținut cu o veche tradiție în cultivarea viţei-de-vie, localitatea fiind cunoscută drept „Satul celor 1.000 de pivnițe”. Astăzi, 9 august, în Sălacea există aproximativ 970 de pivniţe săpate în deal, alcătuind aşa-zisa stradă a pivniţelor. Cele mai multe pivnițe au fost construite în secolul trecut, iar cea mai veche datează din anul 1803.

Ușa acestor pivnițe este un element deosebit de frumos și de creativ, am putea spune chiar unic; din cele 970 de uși, nu există două la fel, fiecare fiind realizată într-un mod aparte. Dacă ajungeți prin Sălacea, vă recomandăm să vă plimbați pe strada pivnițelor și să degustați un pahar cu vin din una dintre vechile pivnițe. Vineri seara s-au deschis din nou ușile pivnițelor de pe Dealul Burga Mare, iar drumul spre concertul din deal a fost străbătut la lumina făcliilor așezate pe străduța cu pivnițe.

salacea4

Sâmbătă dimineața a avut loc prima semifinală a „Festivalului tocăniței de legume”, desfășurată în parcul din centrul satului. Juriul a punctat atât gustul, cât și modul de prezentare a preparatelor, iar la final echipa învingătoare a fost desemnată cea de pe strada Burga Mică, urmată de una din Oradea. Din juriu a făcut parte şi Adrian Buzan, deţinător al mai multor recorduri de Guinnes Book la paramotor, al cărui număr a constituit sarea și piperul zilei de duminică. Chiar dacă prezentarea a întârziat puțin din cauza vântului puternic de după-amiază, show-ul a avut loc până la urmă, zborul de pe câmpul de lângă sat urmând traseul înspre curtea școlii care găzduia spectacolele de muzică.

salacea1

Duminică la amiază a avut loc și ceremonia religioasă celebrată la Biserica Catolică, fiind sărbătorit hramul acesteia în mod obișnuit în prima duminică a lunii august.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !