Zbor deasupra unui cuib de cuci, o piesa captivanta

Zbor deasupra unui cuib de cuci, o piesa captivanta
Spectacolul prezintă o lume alienată şi o societate ce sancţionează drastic revolta.

Sala Teatrului Regina Maria Oradea a fost plină sâmbătă seara. Aici a fost pus în scenă spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, adaptare după romanului lui Ken Kesey, de Dale Wasserman, în regia artistică a lui Marius Oltean. Personajele lui Ken Kessy au fost extrem de bine conturate de Richard Balint, Ioana Dragoş Gajdo, Ciprian Ciuciu, Petre Ghimbăşan, Pavel Sîrghi, Sebastian Lupu, Ion Abrudan, Ion Ruscuţ, Eugen Ţugulea, Anca Sigmirean, Alina Leonte, Mihaela Gherdan, Sorin Ionescu, George Voinese, Andrian Locovei, Alexandru Rusu. Actorii orădeni au reuşit să ţină spectatorii captivi până în ultimul moment.

Luptă anti-sistem

Acţiunea se petrece într-un spital de nebuni, condus cu tiranie de sora Ratched, interpretată de Ioana Dragoş-Gajdo. Apariţia lui McMurphy (Richard Balint) – un recidivist care, dorind să evite cinci luni de închisoare, se preface nebun – tulbură mersul mecanic al ospiciului, Acesta îi învaţă pe pacienţi să joace poker şi se revoltă împotriva oricărei forme de tiranie. McMurphy este fermecător şi încrezător în propriile forţe. În scurt timp devine idolul pacienţilor şi uimeşte prin fervoarea cu care se implică în toate acţiunile sale. Nonconformistul McMurphy pune la încercare răbdarea sorei Ratched şi se amuză în încercarea de a o face să-şi piardă autoritatea în faţa pacienţilor. Acesta reuşeşte să schimbe orarul şi să-i convingă pe nebuni să voteze pentru a putea urmări Campionatul Mondial de baschet la televizor. Sora Ratched este vizibil enervată de atitudinea sa. Curajul lui McMurphy este înlocuit de o stare de nervozitate în momentul în care află că asistenta şefă îl poate ţine în spital cât crede de cuviinţă. Mai mult decât atât este supărat pe pacienţi că nu i-au spus asta mai repede. Un moment cheie al spectacolului este cel în care indianul Bromden, interpretat de Ion Ruscuţ, rosteşte cuvântul „mulţumesc” când McMurphy îi oferă o gumă. Până atunci se ascunsese sub eticheta de surdo-mut pentru a nu fi luat în seamă. Apoi încep să cânte împreună un vechi cântec indian, şeful Bromden fiind un personaj dominat de pulsiuni mitologice şi de drama dezrădăcinării.

Înfruntarea dintre McMurphy şi Sora Ratched are ceva din lupta împotriva sistemului. Planul său de a-şi face din spitalul de nebuni un loc mai plăcut decât închisoarea eşuează, pentru că maşinăria puterii câştigă, în ciuda încercărilor lui McMurphy de a o răpune.

Actorii orădeni au dat o interpretare originală poveştii şi au jucat cu pasiune. Atmosfera a fost îmbinată cu o muzică pe măsură. Următoarea reprezentaţie a piesei va avea loc în data de 8 aprilie, de la ora 19:00.

C.D.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !