Zboruri low-cost spre Sudul Germaniei și Cipru

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
16Comentarii
Ioan Mang şi Gheorghe Pasc, anunţând legătura Oradiei cu Bavaria
Ioan Mang şi Gheorghe Pasc, anunţând legătura Oradiei cu Bavaria
Micuţul oraş bavarez Memmingen va asigura legătura aeriană a Oradiei cu sudul Germaniei, prin Ryanair.

Ryanair va opera pe ruta Oradea – Memmingen (Germania), începând cu 31 octombrie 2017. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, marți, la Aeroport. Vor fi două curse săptămânale, marţi şi sâmbătă. Memmingen e un oraş bavarez aflat la 120 km de Munchen şi la 160 km de Stuttgart. Este a cincea destinaţie anunţată de Ryanair de la Oradea, pentru acest an, semn că se înteţeşte puternic concurenţa cu Aeroportul din Debreţin.

De asemenea, Blue Air oferă ruta Oradea – Larnaca (Cipru), cu escală la Bucureşti Otopeni. Potrivit directorului Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, timpul de transfer pe Otopeni este estimat la 40 de minute, răstimp în care sunt transferate bagajele călătorului ce şi-a achiziţionat bilet pentru Oradea – Larnaca. Dacă această cursă va avea succes, Blue Air ia în calcul un zbor direct Oradea – Larnaca. Pentru sezonul estival, Blue Air operează deja Oradea – Antalya cu curse charter.

Memmingen (Bavaria) este a zecea destinaţie europeană de la Oradea, în 2017. Acestora li se adaugă Larnaca (Cipru) şi Antalya (Turcia).

Ryanair va zbura pe ruta Oradea – Memmingen (Germania), începând cu 31 octombrie, a anunţat ieri vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. Memmingen este un oraş şvab din Bavaria, cu 43.000 de locuitori. Aeroportul din Memmingen este foarte bine poziţionat, între metropolele germane Munchen (115 km) şi Stuttgart (160 km). De asemenea, oraşul austriac Innsbruck se află la 180 km, iar Zurich este la 200 de km de Memmingen. Vor fi două zboruri săptămânale, marţi şi sâmbătă. Aeroportul din Memmingen are şi alte proximităţi interesante: marele lac alpin Constanţa (în germană Bodensee), situat între Germania, Elveţia şi Austria, se află la o distanţă de doar 77 de kilometri, la fel ca şi oraşul austriac Bregenz, situat pe graniţa cu Elveţia. Şi cantonul elveţian St. Gallen, cu care judeţul Bihor este înfrăţit, este relativ aproape de Memmingen. Oraşul St. Gallen este la 122 de kilometri distanţă de orăşelul bavarez. Aterizarea pe aeroporturi cu taxe mai mici este o caracteristică a curselor low-cost. De altfel, şi celelalte zboruri Ryanair anunţate de la Oradea aterizează pe aeroporturi din proximitatea metropolelor: Aeroportul Orio al Serio din Bergamo se află la 50 km de Milano; Aeroportul Costa Brava din Girona se află la 93 km de Barcelona; Aeroportul Stansted se află la 65 km de Londra; Eindhoven este o destinaţie aflată la distanţe relativ mici de metropolele batave, de conurbaţia germană din Valea Rin – Ruhr şi de Capitala Europei.

memmingen-rathaus Primăria din Memmingen ©

Spre Cipru, via Otopeni

O altă destinaţie nouă de la Oradea este Larnaca (Cipru), via Bucureşti, informează directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc. Biletele au fost deja puse în vânzare. Este a doua destinaţie de vacanţă oferită de Blue Air, după cursele charter de Antalya (Turcia). Potrivit lui Pasc, escala de la Bucureşti Otopeni durează doar 40 de minute, răstimp în care pasagerul doar trebuie să schimbe aeronava, pe un circuit scurt. Bagajele sunt transferate de aeroport dintr-un avion în altul, iar biletul Oradea – Larnaca se poate achiziţiona direct, de pe site-ul Blue Air. Dacă zborul va avea succes, se are în vedere eliminarea escalei Bucureşti Otopeni, transmite Pasc. Altfel, Blue Air şi-a amânat cursele de Torino din martie în aprilie. „Compania Blue Air nu a transmis niciun comunicat oficial privind amânarea. În 13 aprilie va fi festivitatea de deschidere a curselor spre Torino, când vom discuta şi alte posibilităţi de operare pe Aeroportul Oradea”, informează Pasc.

Avioanele trebuie umplute

Altfel, de acum, principala preocupare a Consiliului Judeţean Bihor şi a Aeroportului Oradea este menţinerea curselor anunţate deja de operatorii aerieni. „Cursele se menţin prin numărul de călători, fiind necesar un grad de ocupare de 80 – 85%. Dacă nu vor avea pasagerii necesari, acestea nu se vor putea susţine”, avertizează directorul Pasc, evidenţiind aspectul cost-beneficiu pentru companiile aeriene. Vicepreşedintele Mang evidenţiază necesitatea menţinerii acestor curse deja anunţate şi face o comparaţie cu Aeroportul din Debreţin: „Vor fi 12 zboruri săptămânale cu Ryanair, spre destinaţii unde zboară şi Wizz Air. De acum, ne concentrăm mai mult pe menţinerea acestor curse. Am depăşit cu mult aeroportul vecin. Iată că nu a fost ceea ce unii au considerat atunci că se va întâmpla”, a declarat Mang, referindu-se la ceea ce o parte a presei locale insinua, în 2016, ca o capitulare a Oradiei în faţa Debreţinului, în urma preluării conducerii CJ Bihor de către alianţa UDMR – PSD.

Vin Barcelona şi Milano

În urmă cu două săptămâni, Ryanair anunţa cursa Oradea – Eindhoven, oraşul olandez fiind situat excelent, la distanţe mici de Amsterdam, Rotterdam, Bruxelles, dar şi de oraşele germane din conglomeraţia urbană Rin – Ruhr, precum Dusseldorf, Essen, Dortmund şi Koln.

Duminică, 26 martie, debutează cursa aeriană Ryanair Barcelona – Oradea – Barcelona, cu frecvenţă bisăptămânală, miercuri – duminică. Miercuri, 29 martie, va debuta ruta Ryanair Milano – Oradea – Milano, cu aceeaşi frecvenţă, dar miercuri şi sâmbătă.

Din 31 octombrie 2017 debutează linia Londra (Stansted) – Oradea – Londra, cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână, marţi, joi şi sâmbătă. Din 30 octombrie 2017 debutează cursa Eindhoven – Oradea – Eindhoven, ce va circula în zilele de luni, miercuri şi vineri.

Din aprilie, Torino

Şi Blue Air îşi începe cursele internaţionale de Oradea, după ce în luna decembrie 2016 a introdus linia low – cost Bucureşti – Oradea, ce zboară o dată la două zile: luni, miercuri, vineri şi duminică. Bucureşti – Otopeni serveşte şi drept escală pentru cursele Blue Air Oradea – Iaşi. Din 13 aprilie, debutează zborul Blue Air Torino – Oradea – Torino, în fiecare joi şi duminică. De menţionat că Aeroportul torinez Caselle se află la doar 20 km de centrul oraşului Torino. Aspect important, Torino va servi drept escală şi pentru cei ce vor să călătorească pe ruta Oradea – Roma şi retur, Oradea – Napoli şi retur, Oradea – Catania şi retur. De asemenea, Blue Air urmează să opereze cursa Oradea – Constanţa – Oradea, între 19 iunie şi 11 septembrie 2017. Cursa zboară luni, miercuri, vineri şi duminică.

Directorul Aeroportului Oradea anunţă lansarea licitaţiei pentru noul terminal aeroportuar, investiţie estimată la 22,25 milioane lei fără TVA. 14.04.2017 este data-limită de depunere a ofertelor.

Câştigătorii concursului Ryanair

Vicepreşedintele Mang anunţă câştigătorii concursului Ryanair, organizat în colaborare cu Aeroportul şi CJ Bihor: Romina Abrudan a câştigat o călătorie gratuită la Milano, iar Alin Toşe una la Barcelona.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor