Zece focare de pestă active în Bihor

De Simona Drimbău
1Comentariu
Zece focare de pestă active în Bihor
Trei dintre aceste focare sunt la porcii domestici, restul de şapte la porcii mistreţi.

Ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în prezent sunt active în judeţ trei focare de pestă porcină africană (PPA) ce afectează porcii domestici din trei localități ale județului Bihor, respectiv: Pădureni (comuna Viișoara), Cubulcut (oraș Săcuieni) și Curtuișeni (comuna Curtuișeni). Ultimul focar a fost confirmat în data de 10.07.2019 în localitatea Curtuișeni.

Toate focarele de PPA la porcii domestici, declarate în județul Bihor anterior lunii iunie 2019 – în număr de 61, au fost stinse, iar măsurile sanitar veterinare de control specifice aplicate în localitățile respective au fost ridicate.

La porcii mistreți sunt active şapte focare de pestă pe şapte fonduri de vânătoare: FV 9 Cubulcut, FV 12 Balc, FV 4 Șimian, FV 49 Pestiș, FV 48 Cuieșd, FV – Complex Wild Boar Club Balc și FV 14 Mișca, ultimul caz confirmat fiind la data de 04.07.2019 în FV 14 Mișca.

„Conform procedurilor, DSVSA Bihor continuă la nivelul întregului jude? aplicarea de măsuri sanitare veterinare de control și supraveghere a efectivelor de suine domestice și sălbatice, în scopul prevenirii apariției de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv a depistării precoce a eventualelor suspiciuni de PPA”, a precizat directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Bihorenii afectați anterior datei de 15.06.2019 au fost integral despăgubiți.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor