Zece miliarde pentru Bechtel

Zece miliarde pentru Bechtel
Bucureşti – România va contracta, începând cu acest an, credite externe în sumă totală de peste 10 miliarde lei (mai mult de 3 miliarde euro) pentru lucrările la autostrada Braşov-Borş, la care se vor adăuga încă 1,6 miliarde lei alocaţi de la bugetul de stat.

Guvernul va plăti în acest an companiei americane Bechtel 489,3 milioane lei pentru lucrările la autostradă, din care 147 milioane lei vor fi contractaţi prin credite externe şi 342,2 milioane lei de la buget, conform fişei de investiţii anexate unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate recent de Guvern.
Anul 2007 este singurul în care sumele vor fi asigurate preponderent de la buget, pentru intervalul următor fiind prevăzută contractarea de credite externe pentru aproximativ 10 miliarde lei, reprezentând peste 90% din totalul fondurilor necesare lucrărilor.
Astfel, anul viitor, Guvernul va cheltui 590,4 milioane lei pentru autostrada Braşov-Borş, din care 526,5 milioane lei provin din credite externe şi 63,9 milioane lei din bugetul de stat.
Sumele anuale plătite către Bechtel vor fi majorate pe parcurs, la 964,7 milioane lei în 2009 (din care 870,7 milioane lei din credite externe şi 93,9 milioane lei din buget) şi la 1,3 miliarde lei în 2010 (1,2 miliarde lei din credite externe şi 153,9 milioane lei de la buget).
În „anii următori”, după 2010, vor fi achitaţi încă 8,2 miliarde lei (7,2 miliarde lei din credite externe şi un miliard lei de la bugetul de stat), se arată în document.

Gata în 2013

În fişa proiectului, anexată actului normativ aprobat de Executiv, se arată că data programată a terminării şi punerii în funcţiune (PIF) a autostrăzii Braşov-Borş (cunoscută sub numele Autostrada Transilvania) este în continuare luna decembrie 2013, deşi autorităţile au anunţat că lucrările vor fi încheiate cu un an mai devreme, în 2012.
Proiectul construirii autostrăzii Transilvania, pe relaţia Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase