Zeci de credite bancare false

1Comentariu
Zeci de credite bancare false
Creţ Maria Carmen a ajuns să fie judecată în dosarele 2.743/111/2007 şi 770/271/2007, ambele privind obţinerea frauduloasă de credite bancare.

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor au finalizat cercetările faţă de ea, complicele C.T., plus alte 79 de persoane, suspectaţi de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Poliţiştii au calculat că prejudiciul cauzat instituţiilor financiar-bancare şi nebancare este de 470.000 lei, din care s-au recuperat circa 100.000 lei.

La cercetări s-a stabilit că cele două persoane sunt bănuite că ar fi profitat de relaxarea condiţiilor de creditare şi având actele şi ştampilele unor societăţi comerciale, au început să-şi falsifice, unul altuia, adeverinţe de venit pentru a achiziţiona produse din magazine cu plata în rate.

Observând uşurinţa cu care au indus în eroare instituţiile de creditare, cei doi au trecut la racolarea a zeci de persoane influenţabile, cu situaţii financiare precare, fără locuri de muncă sau studii, cărora le-au falsificat adeverinţe de venit.

„După achiziţionarea bunurilor sau obţinerea creditelor, cei racolaţi primeau „comisioane” infime în raport cu valoarea creditelor obţinute, de acestea beneficiind în realitate C.M.C. şi C.T.”, a declarat comisarul Ioan Brândaş (foto), şeful SIF.

Unele persoane le-au plătit de bunăvoie celor doi între 500 şi 2.000 lei pentru a li se întocmi documentele de venit false pentru obţinerea de credite.

După un timp, întrucât a crescut numărul creditelor neperformante, instituţiile de creditare au impus şi prezentarea de către solicitant, în copie certificată pentru conformitate cu originalul, a contractului individual sau a carnetului de muncă.

Ca urmare, cei doi au recurs şi la contrafacerea acestor documente prin ştergerea cu pastă corectoare a datelor înscrise pe copii, completarea cu date nereale şi xerocopierea lor.

Apoi şi-au diversificat activitatea, intrând în posesia documentelor de identificare şi ştampilelor mai multor firme. Astfel, aceştia au reuşit să realizeze „clienţilor” copii de pe contracte individuale de muncă şi carnete de muncă false .

„De asemenea, C.M.C. a întocmit în fals state de plată şi fluturaşi de salariu, pentru a întări convingerea ofiţerilor de credite bancare că documentele prezentate sunt reale. La percheziţie s-au găsit în autoturismul lui C.M.C. adeverinţe de venit necompletate şi copii de pe cărţi de identitate ale unor persoane, contracte individuale de muncă completate şi state de plată, cereri de credit, angajamente de plată, certificate de înregistrare firmă, dosar cu adeverinţe de venit completate în original, documente cu evidenţa persoanelor cărora le-a întocmit documente false, copii carnete de muncă, 4 ştampile rotunde de firmă, două ştampile dreptunghiulare pentru imprimarea de dată şi număr, pastă corectoare şi tuşiere”, a mai spus comisarul Brândaş (foto).

Astfel, conform modului prezentat mai sus, în perioada august 2004 – octombrie 2006 cei doi sunt bănuiţi că au întocmit, în fals, pentru 79 de învinuiţi, documente de venit în baza cărora s-au solicitat şi obţinut credite nerambursate. În faza de urmărire penală faţă de cei doi inculpaţi s-a luat măsura arestării preventive, înlocuită apoi cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de ambii inculpaţi.

Caz similar

Orădeanul Adrian Ştefan, fost Sărătoc, a mai fost reclamat de 69 de victime în Dosarul 666/p/2007 înregistrat la Parchetul Judecătoriei Oradea privind contractarea de credite bancare, unele ipotecare, obţinute cu adeverinţe salariale false. „Ca administrator al Leoleta Comimpex SRL, Adrian S. a emis adeverinţe de venit deşi nu plătea salariile. Iar contractele de muncă înregistrate la ITM erau anulate după trei luni prin declaraţie rectificativă. Atunci, la bancă am găsit adeverinţe de venit pentru 43 de persoane care au împrumtat 210.000 euro prin adeverinţele nereale”, a precizat la data respectivă comisarul Ioan Brândaş. În momentul de faţă, Adrian Ştefan e fugit din ţară.
Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor