Zeci de incendii la vegetaţia uscată

BIHOR - În primele zece zile ale lunii Martie în Bihor au izbucnit peste 30 de incendii, în care a ars vegetaţia uscată. Majoritatea incendiilor fiind generate de utilizarea focului deschis în aer liber, fără respectarea celor mai elementare reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor.

„Pe fondul încălzirii, vremii şi activităţilor de igienizare a terenurilor agricole, în cursul lunii martie pe raza judeţului Bihor a avut loc o creştere îngrijorătoare a numărului de incendii produse la vegetaţiea uscată, soldate cu mari pagube materiale”, precizează căpitanul Alin Nemeş, ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” al Judeţului Bihor. 

Pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea unor astfel de incendii în localităţile: Mădăras, Finiş, Bunteşti, Rieni, Roit, Săldăbagiu de Munte, Aştileu, Sălacea, Holod, Avram Iancu, Brusturi, Cărpinet, Aleşd, Valea lui Mihai, Oşorhei, Cadea, Tărcaia, Bratca, Salonta, precum şi la Plantaţia Pomicolă de pe strada Vântului din Oradea şi la Podgoria Oradea.

„Pentru prevenirea unor acestor incendii se recomandă ca arderea resturilor vegetale, gunoaielor şi deşeurilor să se facă numai sub strictă supraveghere, cu anunţarea în prealabil a primăriei şi unităţii de pompieri militari în raza cărora se execută focul deschis.

Focul nu trebuie făcut la mai puţin de: 50 de metri faţă de locuinţa şi anexe, 100 de metri faţă de depozitele de furaje sau 200 de metri faţă de liziera pădurii”, mai spune căpitanul Alin Nemeş.

De asemenea, pompierii mai recomandă ca pe timp de vânt să nu se facă igienizarea pământului prin foc deschis. La apropierea nopţii focurile trebuiesc stinse cu apă sau prin acoperire cu pământ.

„În cazul incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, consiliul local pe raza căreia izbucneşte incendiul are obligaţia de organizare a intervenţiei şi asigură participarea la intervenţie a serviciului voluntar de urgenţă cu mijloacele din dotare, până la sosirea pompierilor militari.

De asemenea, persoanele aflate în apropiere au obligaţia să intervină imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora. Încălcarea acestei dispoziţii este sancţionată contravenţional cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei”, conchide căpitanul Nemeş.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !