Ziarişti şi politologi la orizont

6Comentarii
Ziarişti şi politologi la orizont
ORADEA – Unii lansaţi deja în mass-media sau în cercurile politice bihorene, alţii abia la început – însă cu toţii s-au arătat entuziasmaţi că au ajuns ieri la ultimul curs festiv al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.  Video Video Video Video

Emoţiile s-au risipit pe fondul muzical al cuvenitului «Gaudeamus Igitur». Mândră de proaspeţii absolvenţi, decanul Lia Pop i-a etichetat „generaţia norocoasă”, atât pentru şansa de a studia la Oradea alături de profesori pregătiţi şi inimoşi cât şi pentru paleta de oferte profesionale deschisă de integrarea României în Uniunea Europeană.

Dealtfel şi emisarul Consiliului Judeţean Bihor, conf. univ. Gheorghe Tonţ, a ţinut să enumere noile profesii care-i aşteaptă pe tinerii absolvenţi, profesii de care depinde intrarea cu adevărat a ţării noastre în familia europeană.

Salutul conducerii Universităţii a fost transmis de prorectorul Cornel Antal care a abandonat tonul oficial declarându-i „căsătoriţi cu meseria lor” pe tinerii absolvenţi.

A venit rândul profesorului Octavian Haragoş să-i numească oficial „colegi” pe toţi foştii studenţi, nu doar pe cei „cu care mergea, după cursuri, în redacţiile televiziunilor sau ziarelor unde lucrau încă din studenţie”.

 

Cheia? moralitatea!

Pentru susţinerea „ultimului curs”, studenţii l-au ales pe dascălul Sorin Borza, autointitulat «rebelul clasei profesorale a Facultăţii». Recunoscând că vrea să echilibreze surplusul de optimism al discursurilor precendente, Sorin Borza a marşat pe etică avertizând: „Societatea contemporană e una competiţională, care cere foarte mult.

Însă câţi dintre noi putem fi învingători? Ne-am obişnuit să ne uităm doar după stejari, însă lumea nu ar exista şi fără firele de iarbă…Un dascăl drept te învaţă să câştigi cinstit şi cum să pierzi demn. Moralitatea şi echilibrul trebuie să călăuzească atât jurnaliştii cât şi politicienii.”

 

Mesaje studenţeşti

După predarea cheii simbolice către studenţii din anul trei, a venit rândul «purtătorilor de cuvânt» ai absolvenţilor.

„Am ajuns aici cu stres, restanţe, reuşite şi cu gânduri mari de viitor, să ajungem jurnalişti de renume. Unii au reuşit, alţii mai încearcă, alţii au renunţat fiindcă nu li se potrivea postura reporterului de teren sau crainicului care se bâlbâie. Important e că Facultatea de Jurnalism ne-a format în spiritul comunicării, profesorii fiind emiţătorii iar studenţii receptorii.

Ratingul şi audienţa au fost mai mari la început, însă nu pentru că informaţiile nu ar fi fost la fel de valoroase în anii terminali ci pentru că a trebuit să facem faţă şi altor preocupări.”, a sintetizat Crina Ardelean, reprezentanta jurnaliştilor.

„Suntem plini de speranţă şi vitalitate, precum în refrenul «ca la 20 de ani, fără griji şi fără bani…» Mulţumim profesorilor pentru răbdare şi profesionalism.

Au fost deschişi la întrebările şi iniţiativele noastre. În orice segment al societăţii e vitală comunicarea în ambele direcţii.

La final ne-am dat seama că a fost frumos. Am devenit mai uniţi mai ales după practica de la Bucureşti. Mai suntem recunoscători părinţilor care ne-au ajutat să ne clădim un viitor, asociaţiilor studenţeşti şi politice de tineret cu care am colaborat şi facultăţilor din străinătate cu care am făcut schimburi de experienţă.

Dacă vrem o societate mai democratică şi mai competitivă în sensul meritocraţiei va trebui să ne implicăm. Să devenim conştienţi de rolul nostru în perfecţionarea clasei politice.”, a completat Ioana Szabo, din clasa noilor politologi.

Cristian Horgos6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor