Zilele astronomiei bihorene în Cetatea Oradea

De Alexandru Guiaș
1Comentariu
Zilele astronomiei bihorene în Cetatea Oradea
Cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființare, Astroclubul „Meridian 0” din Oradea organizeză pentru public simpozionul „File din istoria astronomiei românești și a cuceririi spațiului”, care se va derula pe parcursul a două zile și care se desfășoară în cadrul proiectului „Zilele astronomiei bihorene”.

Cu acest prilej, cei del a Astoclubul „Meridian 0” îi invită pe orădeni în data de 16 septembrie, de la ora 16:00, în Corpul I, etajul 1 al Cetății Oradea, la „Astro-artă, astro-joc”, activități dedicate copiilor. În aceași zi de la ora 18:00, la etajul 2, Corpul A al Muzeului Cetății și Orașului Oradea, va avea loc vernisajul „Expoziție de astrofotografie” realizată de Valentin Grigore, președinte al Societății Astronomice Române de Meteori (SARM). Seara se va încheia cu observarea prin telescop a eclipsei de lună prin penumbră, care va începe în jurul orei 21:00.

Totul despre astronomie

În cea de a doua zi, sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 10:00, va fi o conferință de presă, care se va ține în Sala de Ședințe a Instituției Prefectului Județean Bihor. Evenimentele vor continua la ora 15:00, cu Simpozionul „File din Istoria Astronomiei Românești și a Cuceririi Spațiului”, care va avea loc în sala de conferințe Corpul A, et.2 al Muzeului Cetății și Orașului Oradea.

Cuvândul de deschidere a simpozionului va fi adresat de Hajnalka Annamaria Georgies și Cristian Florin Lazăr. Evenimentul va continua cu un scurt istoric al Astroclubului „Meridian 0” din Oradea, prezentarea realizărilor membrilor fondatori, însoțit de un filmuleț legat de evoluția tinerilor în cei 10 ani de existență a astroclubului. Simpozionul va continua cu Tabăra de astronomie „Regiomontanus”, urmat de concursul Astronomicus și Cursul NASE și de o incursiune la Planetariul digital. Sesiunea de lucrări „Sarmisegetuza vs Stonhenge” va fi susținută pr. dr. Mircea Victor – Rusu de la Universitatea din București, iar despre „Astronomie variabilă” va vorbi Matyas Csukas din Salonta. Profesorii de matematică Erika Lucia Suhay și Elisabeta Ana Naghi vor spune câteva cuvinte despre participarea României la Olimpiadele Internaționale de astronomie. Activitatea SARM va fi prezentată de Valentin Grigore, președintele Societății. Despre vânătoarea de eclipse va povești Calatin Beldea de la Revista Știință si Tehnică – București.

Prunariu printre invitați

Printre invitații de onoare a Simpozionului se va numără Dumitru-Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român, care acum 35 de ani a efectuat un zbor în spațiu. Lui i se vor alătura Mircea Victor Rusu, cercetător științific la Universitatea din București, membru fondator al GIIF (Grupul de Inițiativă pentru Învățarea Fizicii) și Valentin Grigore – președinte al SARM, coordonator național al AWB în Romania (Astronomers Without Borders) și membru în Comitetul International „One Star at a Time: Reclaim the Starry Night Sky”. Acestora li se alătură alți invitați din țară.
Coordonatorii evenimentului sunt Hajnalka Annamaria Georgies și Nicoleta Pazmany (președintele Astroclubului „Meridian 0”).1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor