Zilele Basarabiei la Timișoara cu degustare de vin, teatru gastronomic, concerte, pictură pe pereți și comedie

De Adrian Panduru
Zilele Basarabiei la Timișoara cu degustare de vin, teatru gastronomic, concerte, pictură pe pereți și comedie
© foto: Zilele Basarabiei la Timișoara
La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Zilelor Basarabiei, o bună ocazie pentru a gusta din cultura din Republica Moldova, din mâncarea tradițională și vinurile deja faimoase.

Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” va avea loc între 27 și 30 martie, la Timișoara. Cei de la Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara au „pus la cale” expoziții de artă vizuală, ateliere de imprimat tricouri, pictură de pereți, degustări de vin, teatru gastronomic, discuții despre Basarabia, show de stand-up comedy și concerte. Vasile Dohotaru – membrul Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Alexei Luca – autorul celui mai lung street art din Republica Moldova, Liuba Florica, “Comedy Zebra Show”, precum și cântărețul basarabean Mark Stăm vor fi prezenți la acest festival.

„Anul acesta vrem să prezentăm toate aspectele culturii din Republica Moldova. În comunitatea din Timișoara sunt foarte cunoscute vinurile, dar și bucatele basarabene. Tocmai din acest motiv, în cadrul ediției din anul acesta a Festivalului Cultural dorim să organizăm două evenimente noi pentru festivalul nostru: o degustare de vin în cadrul căreia producătorii din Republica Moldova își vor prezenta produsele și un teatru gastronomic, unde Liuba Florica va învăța publicul din Timișoara cum se gătește mâncarea noastră”, a spus Anastasia Candu, coordonatorul festivalului.

Festivalul va începe în 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Programul începe de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Maria Theresia, prin vernisarea expoziției lucrărilor de artă ale unor basarabeni, unde invitatul special este Vasile Dohotaru – membrul Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Artistul va realiza un masterclass în tuș și pastel, cu portretele invitaților, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 31 martie 2019.

Tot în prima zi a festivalului, va avea loc un atelier de lucru susținut de Radu Gușan și Valentin Vîrlan, în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, unde aceștia vor realiza imprimeuri manuale pe tricouri. Alexei Luca, autorul celui mai lung street art din Republica Moldova, va picta un perete din Timișoara, iar participanții se vor putea alătura.

Un alt eveniment din cadrul festivalului va avea loc pe data de 28 martie – ziua în care puteți Descoperi Basarabia prin gastronomie. La ora 18:00, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Theresia, va avea loc o degustare de vin. ‘’Vinăria din Vale’’, ’’Mileștii Mici’’, “Cricova” și “Vinăria Javgur’’ vor prezenta și vor propune spre degustare o serie de vinuri selecte. În aceeași zi va avea loc teatrul gastronomic, unde se vor găti, demonstrativ, bucate tradiționale moldovenești.

Joi, 28 martie, Organizația Studenților Basarabeni (OSB) Timișoara în parteneriat cu cei de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” și de la Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon’’, organizează evenimentul „Basarabia prin ochii copiilor”.

Cea de-a treia zi, 29 martie, începe la ora 20:00, la Vineri 15, cu „Comedy Zebra Show’’ – un spectacol umoristic care va aduce în discuție subiecte controversate, așezate în glume piperate. Prețul biletelor este de 40 de lei, iar acestea se pot achiziționa de la Vineri 15 sau din sediul OSB, de pe adresa Aleea F.C. Ripensia, căminul C16, parter.

Ediția a XIX-a a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, se va încheia cu un concert incendiar organizat de OSB Timișoara și Primăria Timișoarei. Astfel, sâmbătă, 30 martie, în Piața Libertății din Timișoara, Mark Stam va fi prezent pe scenă. Intrarea este liberă. În aceeași zi, se va organiza un târg în Piața Libertății, cu meșteșugari care își vor expune lucrările.

Festivalul este organizat de Organizația Studenților Basarabeni în parteneriat cu Primăria Timișoarei, Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea Politehnica Timișoara, iar conceptul anului acesta este „Descoperă Basarabia’’.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !