Zilele Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea

Zilele Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea
Săptămâna trecută a fost una cu multiple semnificații pentru elevii, cadrele didactice și foștii elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea.

Continuând tradiția încetățenită deja, în săptămâna când se aniversează nașterea patronului spiritual al liceului- deopotrivă și Ziua Culturii Naționale – instituția de învățământ de pe strada Roman Ciorogariu din Oradea își serbează propria aniversare. Astfel, a doua ediție a Zilelor Colegiului eminescian orădean s-au desfășurat în acest an în perioada 15-18 ianuarie – cladite, desigur, în jurul datei nașterii poetului nostru național.

Astfel, pentru toți cei adunați în sala festivă a fostului Liceu de Filologie-Istorie ziua de marți – 15 ianuarie 2019 – a fost una de adevărată sărbătoare. Ea coincide, deloc întâmplător, cu Ziua Culturii Naționale – și asta pentru că educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică. La aniversare au participat (pe lângă actualii și foștii elevi ai acestui liceu, alături de profesorii lor), oameni legați într-un fel sau altul de această școală – pentru că, fie s-au format aici, fie că, prin responsabilitățile pe care le au astăzi, susțin și coordonează activitățile complexe dintr-o instituție de învățământ de un asemenea “calibru” – fiind vorba aici de reprezentanți ai Primăriei Oradea ,ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, precum și invitatul de onoare al festivității – domnul prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, Rectorul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” din București (fost elev al liceului).

De asemenea a fost lansat numărul 6 al revistei “Ritmuri eminesciene”, precum și volumul “Prespective și experiențe eminesciene” .
Pentru a marca așa cum se cuvine ziua de naștere a patronului spiritual al Colegiului, elevii eminescieni au oferit celor prezenți recitaluri de poezie, teatru, muzică și dans – toate pe (sau inspirate din) versurile marelui nostru poet național Mihai Eminescu.

Ziua de miercuri, 16 ianuarie, a debutat cu o conferință susținută în fața elevilor de către prof. univ. dr. Ioan Horga – decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea. A urmat o dezbatere demonstrativă – pro și contra uniformizării – a membrilor Clubului de profil din cadrul Colegiului (club coordonat de profesoara de filosofie Elvira Groza), iar apoi elevii au asistat la un spectacol lectură – “Alexandru Lăpușneanu” de Mihai Eminescu – susținut de actorii Trupei Arcadia. Ziua s-a încheiat cu un program de formare pentru profesorii Colegiului.

Ziua de joi, 17 ianuarie, s-a desfășurat – pentru cei de la secția maghiară – sub deviza “Profesor pentru o zi” – profesorii luând loc în bănci, iar elevii aflându-se pentru câteva ore în postura de dascăli. Au urmat apoi competiții sportive între profesori și elevi. Celor de la secția română ziua de joi le-a adus festivitatea de premiere a participanților la Concursul de creație și critică literară “Colocvii eminesciene”.

În ultima dintre Zilele Colegiului – vineri, 18 ianuarie – de la orele prânzului s-a desfășurat Sesiunea anuală de comunicări științifice ale profesorilor renumitului Colegiu din urbea situată pe Crișul Repede.

Daniel Topală0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !