Zilele europene ale patrimoniului

Un program interactiv şi variat în urma căruia elevii vor putea afla lucruri inedite chiar de la specialişti.

„Accesul către monumente istorice” este tema „Zilelor europene ale patrimoniului”. Evenimentului îi sunt consacrate , la Oradea, zile de 18-19 septembrie. Manifestarea va debuta  vineri la ora 16,00 la Galeria de Arte Vizuale cu expoziţia „Clădiri de patrimoniu din Oradea” şi lansarea a trei cărţi dedicate evenimentului. Organizatorul acţiunii, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Mircea Bradu a ţinut să scoată în evidenţă colaborarea pe care o are cu Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Artiştilor Plastici şi Comunitatea Evreilor. Cea de-a doua zi este consacrată prezentării  clădirilor istorice din patrimoniul cultural,  elevilor de la Liceul Teologic Greco-Catolic. Periplul elevilor se va întinde pe durata a patru ore, timp în care acestora li se vor prezenta clădirile din punctul de vedere al stilului arhitectonic, al modalităţii de restaurare.

 

Turism cultural

Elevii vor lua contact şi cu modalităţile de lucru pe şantierul arheologic Cetatea Oradea, dar vor putea şi să vizioneze  filmul Seccesion. Asociaţia pentru cooperare europeană Synton în colaborare cu Liceul de Construcţii, CIAC şi Les campion de devoir vor prezenta o restaurare  în faţa sediului Galeriei de Arte Vizuale. În sala festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic va avea loc un concurs cu tema „Şcoala mea, clădire de patrimoniu”. La concurs vor participa  instituţii şcolare  din judeţ care funcţionează în clădiri de patrimoniu. „Scopul concursului este acela de a-i determina pe copii să cunoască istoria clădirilor în care învaţă şi să fie bucuroşi că învaţă în asemenea clădiri. Fiindcă, în acest moment, elevii nu au erarhia valorii arhitectonice”, spune Mircea Bradu. Câştigătorii concursului vor fi şi primii beneficiari ai programului de turism cultural iniţiat de DCCPCN Bihor. Proiectul va debuta pe 26 septembrie, ocazie cu care elevii vor putea să vadă cele mai importante monumente din zona Beius.

 

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !