Zilele europene ale patrimoniului

Zilele europene ale patrimoniului
Teatrul stradal medieval, piese de patrimoniu etnografic din Ţara Beiuşului, dansuri şi obiceiuri specifice maghiare, nemţeşti, ţigăneşti şi slovace.

De toate acestea vor avea parte orădenii la cea de a V-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Manifestarea va avea loc sâmbătă, 18 septembrie, între orele 11:00 şi 16:00 şi este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, în colaborare cu Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Bihor, Muzeul Municipal Beiuş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Port, tradiţii şi dansuri

Tema aleasă pentru acest an este „Rolul patrimoniului cultural în viaţa comunităţii locale”.
Evenimentul va debuta sâmbătă, 18 septembrie, la ora 11:00, la Cetatea Oradea unde va fi inaugurată o placă renascentistă, din Bastionul Bethleem. Tot aici, actorii celor două secţii ale Teatrului de Stat din Oradea vor prezenta un spectacol stradal. Orădenii vor putea vedea şi câteva imagini din timpul restaurării plăcii.

Activităţile organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului se vor muta de la ora 13:00 pe pietonala orădeană. Astfel, de la ora 13:00, la Galeria de Arte Vizuale din strada Republicii, va avea loc vernisajul expoziţiei „Piese de patrimoniu etnografic din Ţara Beiuşului”. La restaurantul Sega, din apropierea Galeriei, filiala Bihor a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România va face cunoscute produsele tradiţionale ale minorităţii pe care o reprezintă.

Destugări de produse tradiţionale vor avea loc şi la restaurantul Cyrano. Aici, de la ora 14:00, Uniunea Democrată a Maghiarilor din Bihor va prezenta o colecţie de vinuri din Ungaria, precum şi produse culinare tradiţionale specifice acestei ţări. Publicul se va putea delecta cu o expoziţie şi un program artistic cu specific maghiar. Patrimoniul german, portul, dansurile şi tradiţiile nemţeşti vor fi prezentate de la ora 15:00, la restaurantul Irish Pub de filiala Bihor a Forumului Democrat German din România.

Evenimentele de pe Republicii se vor încheia la ora 16:00, la Restaurantul Taverna. Aici este planificat un program artistic organizat de Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”, filiala Bihor.

C.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !