„Zilele Homer” a ajuns la a XV-a ediţie

„Zilele Homer” a ajuns la a XV-a ediţie
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a găzduit luni deschiderea celei de-a XV-a ediţii a manifestării culturale „Zilele Homer”, organizată de Asociaţia Nevăzătorilor din România.

Ediţia jubiliară, la 100 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Nevăzătorilor în România, s-a desfăşurat în cadrul unui simpozion pe tema „Nevăzătorii şi formulele moderne de comunicare”.

La eveniment a participat vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Bihor-Sălaj, Iosif Kovacs, care a prezentat alături de referendul literar Gheorghe Vidican procesul de evoluţie a formelor de comunicare în sistem Braille.

„În ultimii ani, modalităţile de comunicare a nevăzătorilor au evoluat semnificativ, iar în acest moment aceştia au posibilitatea, datorită tehnicilor performante, să păstreze legătura la mii de kilometri cu semenii lor”, afirmă Vidican.

Reviste în Braille

Dintre formele de comunicare prezentate în cadrul simpozionului au fost evidenţiate revistele în Braille, precum Litera Noastră, care o dată la trei luni apare şi ca o sinteză a trei numere pentru văzători, sau cele două reviste culturale şi mozaic cultural, în formă electronică, Rada şi Impact, scoase sub egida editurii Cartea Călătoare.

„Oradea a beneficiat de o bibliotecă în Braille pe care a donat-o şcolii speciale din Buzău, care este cel mai mare centru din ţară pentru copiii nevăzători. Până în prezent avem 280 de titluri în Braille, 800 de titluri în formă audio şi 300 de titluri pe CD, acestea reprezentând o reluare a cărţilor de beletristică realizate în mare parte de oameni de înaltă valoare literară care, deşi sunt nevăzători, au o activitate intensă”, spune Gheorghe Vidican.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !