Zilele Muzeului Ţării Crişurilor

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor
Manifestarea va cuprinde o serie de sesiuni ştiinţifice, expoziţii, spectacole şi concursuri.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor (MTC) vor debuta vineri, 14 mai, de la ora 15:00, în sala de expoziţii a Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”, cu sesiunea ştiinţifică „Diversitate etnică şi culturală în Oradea secolelor XVIII-XX. Macedoromânii”.

„Autorii comunicărilor vor prezenta destinul macedoromânilor între secolele XVIII-XX, în Europa Centrală şi Bihor. Ei vor releva contribuţiile acestora la revigorarea vieţii politice, economice, culturale şi spirituiale, precum şi modernizarea urbanistică a zonelor unde s-au stabilit”, a dezvăluit Aurel Chiriac, directorul MTC.

În a doua zi a manifestării, la Muzeul „Aurel Lazăr”, de la ora 11:30, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „No future forever”, realizată de studenţii de la secţia pictură a Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea.

În seara zilei de 15 mai, între orele 20:00 şi 01:00, orădenii vor putea participa la vernisajul expoziţiei „Piese de tezaur din colecţia secţiei de artă”. Activitatea este organizată la secţia de artă a Palatului Baroc.

„Manifestarea este organizată în cadrul «Nopţii muzeelor din Europa», care se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii din Franţa. Orădenii vor putea admira lucrări de artă plastică ale secţiei de artă, care fac parte din categoria tezaur. Vor fi expuse gravuri aparţinând lui Albrecht Durer, picturi semnate de Barabas Miklos, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Victor Brauner etc. Cu acest prilej publicul va putea vizita Sala de Onoare a Palatului baroc şi sala cu pictură a lui Bihari Sandor, «Matei Corvin în faţa Vienei»”, a anunţat Aurel Chiriac.

Seară de gală

Pentru data de 18 mai organizatorii au pregătit o seară de gală, la care este invitat să participe ministrul Culturii, Kelemen Hunor. În prima parte a evenimentul artista Oana Lianu, supranumită prinţesa naiului, va susţine un recital la nai şi va interpreta piese din repertoriul clasic. În a doua parte a serii, celebrul clovn Miloud Oukili, din Franţa, va susţine un spectacol pus sub genericul „Un nas roşu contra indiferenţei”.

„Spectacolul se va muta a doua zi pe Corso. Clovnul va încerca să atragă atenţia asupra nevoii de reintegrare în societate a copiilor străzii”, a spus Aurel Chiriac.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor vor culmina cu un festival de artă video, intitulat „Border/less”.

„Proiectul Border/less are în vedere o investigaţie asupra noţiunilor de frontieră, graniţă, limită, din perspectiva artei video. Este cunoscut faptul că implicaţiile produse de viziunea globalistă a cunoscut în ultima vreme un interes crescând în toate domeniile activităţii umane. Prin urmare, proiectul Border/less are ca obiectiv o circumscriere în termenii artei video a ideii de dizolvare a limitelor”, a conchis Chiriac.

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !