Zilele Muzeului la ediţia a X-a

Zilele Muzeului la ediţia a X-a
Ediţia a X-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, desfăşurată în perioada 16-21 mai, vine în întâmpinarea publicului orădean cu câteva noutăţi privind în primul rând locaţiile destinate evenimentelor care vor avea loc în această perioadă.

Dacă până în prezent locuitorii urbei cunoşteau itinerarul manifestărilor culturale care aveau loc în impresionantul palat baroc, acum punctul de interes pe care organizatorii îl exploatează va fi (pe lângă cele două săli expoziţionale care mai sunt deschise publicului vizitator), noul sediu situat pe strada Armatei Române nr. 1-A, în fosta garnizoană.

Evenimentele cultural-artistice şi ştiinţifice dedicate Zilelor Muzeului se vor derula în cele două sedii. Manifestările încep azi, de la ora 17:00, la Palatul Baroc, când va avea loc deschiderea oficială cu o primă întrunire publică a Asociaţiei „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”, încheiată cu un concert simfonic susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat din Oradea.

De Ziua internaţională a muzeelor, pe 18 mai, vor fi organizate, începând cu ora 11:30, lansări de carte de artă şi literatură şi se vor acorda diplomele „Pro Museo Varadiensis” (ora 17:00).

Se deschide noul sediu

Din 20 mai, noul sediu muzeal îşi va deschide oficial porţile pentru toţi participanţii la sărbătoarea zilelor dedicate instituţiei muzeale orădene. În acest context, orădenii vor putea lua parte, începând cu ora 19:00, la un eveniment muzeal şi cultural în cadrul Nopţii muzeelor, intitulat „De la Tropaeum la Museum”.

Manifestarea va cuprinde alocuţiuni oficiale cu prilejul deschiderii porţilor de acces în spaţiul natural şi construit al noului muzeu şi debutul performance-lui unei transmutaţii sub sintagma „Între câmpul lui Marte şi Grădina muzelor”.

Pentru aceeaşi seară, de la ora 20:00, din programul organizatoric vor face parte câteva exerciţii de imaginaţie concretizate în organizarea şi vizitarea în grupuri constituite a noii clădiri, unde vor fi descoperite sălile viitoarelor expoziţii permanente (ştiinţele naturii, artă plastică, etnografie, arheologie şi istorie), laboratoare de restaurare, birouri etc.

Toate acestea vor fi urmate de un vernisaj de artă plastică în sala de expoziţii de la etajul I, cu trecerea în sala de spectacole, unde va fi jucată piesa „Ceauşescu is my love”, iar de la ora 23:30 publicul va putea savura un spectacol de muzică folk susţinut de Mircea Vintilă.

Acţiuni diverse

Pentru 21 mai sunt anunţate alte câteva exerciţii de imaginaţie (orele 11:00-13:00), cu o derulare identică a celor din ziua precedentă, sau videoproiecţiile „Simfonia naturii” (în cadrul Secţiei de Ştiinţele Naturii), „Săpăturile de salvare: Autostrada Transilvania (Borş-Braşov) şi Cetatea Oradea” (Secţia de Istorie) şi „Un secol cu tramvaiul (Tramvaiul, simbol al civilizaţiei citadine)” în cadrul Secţiei de Etnografie.

Din programul zilei mai face parte un simpozion pe diferite teme de artă contemporană şi un experiment artistic-muzeografic la care vor lua parte numeroşi critici de artă, directori şi specialişti ai muzeelor de artă contemporană din România, specialişti în domeniu ai Muzeului Ţării Crişurilor etc.

Pentru ziua de 22 mai este anunţat, de la ora 17:00, un vernisaj al performance-art-ului, urmat de închiderea oficială a ediţiei 2006 a Zilelor Muzeului. La efortul conducerii muzeale, pentru susţinerea investiţiei destinate noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor s-au alăturat Consiliul Judeţean Bihor şi autorităţile judeţene (Prefectura Judeţului Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor etc., dar şi Guvernul României, Ministerul Culturii şi Cultelor.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !