Zilele Patrimoniului, marcate la Oradea

Zilele Patrimoniului, marcate la Oradea
Evenimentul debutează vineri la ora 14:00, la Galeria de Arte Vizuale Oradea.

Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, împreună cu Fundaţia pentru Protajarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Grupul de Lucru pentru Cultură Urbană din cadrul filialei Bihor a Orhinului Arhitecţilor din România, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Budureasa şi Primăria Câmpani , organizează în perioada 16 – 18 septembrie, a XIX-a ediţia a Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Tema aleasă pentru această ediţie este „Moştenirea culturală din lemn”. Evenimentele din judeţ se desfăşoară sub genericul „Arta lemnului în Bihor. Tradiţie şi inovaţie în prelucrarea lemnului”.

Cu această ocazie au fost realizate câteva pliante care se vor un îndrumar pentru proprietarii clădirilor-monumente istorice din Oradea.

Atelier de restaurare

Tot cu ocazia acestui eveniment, un grup de tineri din organizaţia de tineret a UDMR Bihor a lucrat la inventarierea porţilor vechi din Oradea (aproximativ 80 de porţi), porţi care, potrivit criticului de artă Ramona Novicov, datează de la începutul secolului XX, şi care prezintă „detalii minunate de feronerie, fiind adevărate opere de artă, impresionând prin bun gust şi rafinament, chiar şi cele din anii 1930, realizate în stilul art deco, un stil geometric şi minimalist”.

Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice încearcă să conştientizeze populaţia cu privire la importanţa patrimoniului cultural.

Potrivit viceprimarului Biro Rozalia, municipalitatea orădeană doreşte să iniţieze o Hotărâte de Consiliu Local pentru a declara cele aproximativ 80 de porţi inventariate ca protejate la nivel local, urmând ca fiecare poartă să aibă pe spate o plăcuţă care să îi ateste acest statut protejat.

„Totodată, se doreşte înfiinţarea, în Cetatea Oradea, a unui atelier de restaurare a obiectelor din lemn. Acesta ar putea fi şi un punct de atracţie pentru turişti”, a spus viceprimarul Biro Rozalia.

C.D. 

Fact box:

Program 16 septembrie:

– ora 14:00, la Galeria de Arte Vizuale – Deschiderea evenimentului

– Proiecţie de fotografii (biserici, case ţărăneşti, mori de apă, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, tâmplării din Oradea şi Bihor realizate din lemn) – galeria de Arte Vizuale

– Expoziţia „Ochii oraşului” – Galeria de Arte

– Expoziţie cu obiecte tradiţionale din lemn creaţii ale meşterilor populari Buz Gheorghe din comuna Budureasa şi Popa Mircea din localitatea Fânaţe, comuna Câmpani – Galeria de Arte

– Prezentarea pliantelor informative privind restaurarea porţilor şi a ferestrelor din lemn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !