„Ziua Diasporei”, despre revenirea acasă, cu speranță sau dezamăgire

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
9Comentarii
Se bazează pe promovarea modelelor personale de succes
Se bazează pe promovarea modelelor personale de succes
Mesajele lansate în Sala Mare a Primăriei Oradea acoperă o paletă largă, de la misticism optimist, la profesionalism implicat până la dezamăgire și revoltă.

Prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Oradea a fost, din nou, gazda unui eveniment dedicat Diasporei interesate să revină în țară. Organizatori sunt, conform tradiției, Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot. Celor câteva zeci de orădeni care au participat li s-a oferit ocazia unui schimb de idei cu lideri din echipa RePatriot, alături de care au luat loc Alina Silaghi, manager al ADLO și Dacian Palladi, city manager.

Partea de discuții libere a evenimentului a fost antrenantă, vorbitorii și-au exprimat punctele de vedere argumentat și articulat.

Atitudini extreme

Având în vedere că violențele de la protestul Diasporei din București sunt încă proaspete, tema a fost abordată și la Oradea. Reprezentanții Asociației Oradea Civică și-au declarat scepticismul față de o potențială revenire masivă a românilor plecați, mai ales că „Diaspora a fost primită la București cu gaze și bastoane. Ceea ce propuneți dvs. este foarte bine dar imposibil de pus în practică”.

Intervenția a venit ca un răspuns la optimismul declarat de Marius Bostan, membru în echipa primită la Oradea. Acesta anticipează că e posibil un flux al românimii înapoi între granițele naționale, argumentând că istoria românilor este plină de turnuri neașteptate.
„Noi credem că România este, într-adevăr, grădina Maicii Domnului. Noi nu vedem lucrurile bune, din păcate. Oamenii sunt extraordinar de inteligenți. Oamenii serioși au reușit să facă ceva cu mâinile goale. Unul dintre colegii noștri de aici, a plecat în Italia și în 10 ani a venit înapoi în fruntea unei investiții foarte mari care s-a făcut în România. Cel mai mare inamic al nostru este lipsa de încredere și deznădejdea”, apreciză Marius Bostan.

Din echipa Repatriot, Mihai Dohotar și-a epus experiența trăită în Grecia, unde s-a realizat profesional. El zice că România stă, „fără discuție, mai bine decât Grecia”, „economia grecească trece printr-o perioadă foarte grea”. A punctat, totuși, că „democrația este la un nivel foarte ridicat”.

El relatează că în 10 august a fost la protestul din București, unde a fost gazat și fugărit. Întors la hotel, i-ar fi propus soției să nu mai meargă în Suceava, de unde e originar ci să o ia direct spre graniță, să părărească țara. „Apoi am decis că nu e corect să plecăm cum nu e corect nici să îi încurajăm pe cei care pleacă și să îi decurajăm pe cei care vor să revină”, e concluzia sa.

Membru în conducerea Oradea Civică, Sebastian Duma a intervenit din sală pentru a comenta cele discutate. A insistat, pentru început, că Grecia este cea mai nepotrivită dintre comparațiile posibile, cu România: „e o țară cu politici comuniste”, aflată în faliment.

Față de optimismul lui Bostan, care a lăudat creșterea econimică a României, spectaculoasă la nivel european, Duma a replicat că aceasta este bazată mai ales pe consum și nu pe dezvoltare. Profeția sa vine de-a dreptul pe contrasens cu optimismul celor de la Repatriot: „după 10 august, exodul va fi și mai mare, comparabil cu cel de după 1990”.

În opinia sa, „românii din Diaspora nu sunt proști, mai ales după ce s-au instruit în străinătate. Nu vor să plătească pensii speciale securiștilor și foștilor nomenclaturiști PCR, salarii și pensii milițienilor”.

Cu intervenția celor de la Oradea Civică s-a terminat și pesimismul, evenimentul reintrând pe o trasa pozitivă inițială – organizatorii au continuat să sublinieze importanța exemplului personal și a discuției om la om cu românii plecați.

„E relevant că ne simțim români, să vedem oportunitățile și vrem să vedem exemplele personale. Toți am pornit cu un input mic și am putut să creștem”, a fost un alt îndemn de la masa ovală spre audiență.

Invocarea Mântuitorului

Argumentând ideea că oamenii speciali sunt cei care produc schimbarea, un alt vorbitor l-a dat exemplu pe însuși Mântuitorul: „Iisus Cristos cum a pornit să schimbe lumea cu 12 zdrențăroși?!”

Ulterior, oameni de afaceri orădeni și-au expus experiențele avute în înființarea de firme, apreciind că birocrația există dar câtă vreme dincolo de birou este interes, problemele își află și rezolvare.

Ce le oferă Oradea?

În încheiere, reperezentanții municipalității orădene au conturat ambițiile orașului, Alina Silaghi a anunțat lansarea sit-ului DiaspOradea.ro, destinat promovării pe piața forței de muncă externe a ofertelor de joburi din Oradea.

Ziua Diasporei în Oradea a continuat cu o tură în Cetate. În data de 18 august, în Cetate, orădenii sunt invitați la un concert dedicat Diasporei, susținut de Loredana, începând cu ora 20.

În cadrul aceleiași manifestări, Primăria anunță și un concert cu Loredana Groza, în Cetate. Joi, în 16 august, Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA, împreună cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot, organizează „Ziua Diasporei – Oradea te așteaptă!”. Manifestă...9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor