Ziua Drapelului Național al României sărbătorită în centrul orașului

De Oana Farcas
Reactualizat la:
Ziua Drapelului Național al României sărbătorită în centrul orașului
Ziua Drapelului Național al României a fost sărbătorită și în acest an pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea printr-o serie de manifestări religioase și militare.

Evenimentele au debutat cu slujba de sfințire a drapelului tricolor, la Biserica cu Lună, în prezența oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor militare și a orădenilor care s-au deplasat în alai pe platoul din fața Primăriei pentru ceremonie.

În continuare, prefectul Ioan Mihaiu a dat citire mesajului transmis de ministrul Afacerilor de Interne, Carmen Dan. Cu mult mai mult patos, istoricul Constantin Moșincat le-a explicat orădenilor mândria cu care românii purtau tricolorul în fruntea unităților, prezentându-se la recrutare cântând „Deșteaptă-te, române” și „Pe-al nostru steag e scris Unire”.

„Reamintesc faptul că, aici, acum 2000 de ani împăratul Traian a înfipt în inima ardealului steagul, iar de atunci încoace steagul a însemnat întotdeauna ceva suprem, iar acel suprem a fost definit de către cărturarul Nicolae Iorga, spunând că pentru românii ardeleni steagul e ca bolta cerului de necuprins. Prin urmare, pentru acest steag s-au dus toate luptele. În fruntea tuturor bătăliilor pe care poporul român a fost nevoit să le ducă apărându-și glia, făurindu-și propria țară, acest steag a fost purtat cu mândrie pe câmpurile de luptă, a fost dus acolo la 1848 și atârnat, așa frumos descris în presa vremii, pe catedrala de la Blaj pentru ca de apoi să fâlfâie spre Câmpia Libertății unde v-om avea de-a face cu trei mari porunci care ne-au fost lăsate în timp, și anume libertatea, egalitatea și dreptatea”, a povestit istoricul.

Înainte ca drapelul să fie înățat pe catarg, oficialitățile au sărutat drapelul după care fanfara militară a intonat imnul național. Ceremonialele s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare în faţa participanţilor.

Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect.

GALERIE FOTO0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !