Ziua familiei în România

Ziua familiei în România
România pare a fi o tarã a paradoxurilor. În ciuda politicii pronataliste, practicatã în momentul de fatã în România, ne confruntãm cu o scãdere demograficã îngrijorãtoare. Acesta a fost unul dintre punctele dezbaterii desfãsurate luni, cu ocazia Zilei Internationale a Familiei.

În sala mare a Prefecturii s-au reunit reprezenzanti ai institutiilor statului implicate în aplicarea politicilor sociale, cu Directia de Muncã, Solidaritate Socialã si Familie (DMSSF) Bihor, în calitate de organizator, alãturi de Institutia Prefectului si Consiliul Judetean. Masa rotundã s-a desfãsurat sub genericul „Tendinte ale politicilor sociale privind familia în România anului 2006”.

Directorul executiv DMSSF Bihor, Simona Vesa, a vorbit despre familie, ca prioritate a Guvernului României. Aceasta a prezentat programele prin care Guvernul si-a propus sã îmbunãtãteascã echilibrul socio-economic al familiei, prin cresterea venitului familial si sustinerea familiei tinere. Dincolo de aspectele legislative prezentate, Simona Vesa a pus accentul pe situatia femeii moderne. „Femeia poate si trebuie sã facã fatã si familiei si profesiei”, a spus directorul DMSSF Bihor.

Îmbãtrâniti

Faptul cã populatia judetului Bihor este în scãdere, cã ne confruntãm cu o îmbãtrânire demograficã, în special în mediul rural si în rândul persoanelor de sex feminin, a fost adus în discutie de Dana Pasc, director executiv la Directia Judeteanã de Statisticã Bihor.

„Decizia familiilor de a avea copii este tot mai scãzutã”, a spus Dana Pasc. Aceasta a încercat sa identifice solutiile de reconciliere a vietii profesionale cu cea familialã, în conditiile în care decizia de a nu întemeia o familie este strâns legatã fie de lipsa unei cariere, fie de un program profesional mult prea încãrcat.

Paradox?

Lectorul universitar Ionut Oprea, a prezentat tendintele sociale privind familia si copilului în România. „Este vorba despre un paradox. Nu întelegem de ce o politicã pronatalistã nu determinã o crestere demograficã. Unul dintre motive ar putea fi acela cã nu avem o strategie de asistentã socialã”, a spus Ionut Oprea.

S-a ajuns la concluzia cã indemnizatia pentru cresterea copilului nu reprezintã o garantie pentru pãrintii cu situatie financiarã modestã, care dupã doi ani se trezesc fãrã banii necesari pentru a-si îngriji copilul. „Nu putem desprinde familia din contextul social”, a adãugat acesta. Prin urmare, familia româneascã în 2006 nu poate fi altfel decât îi permit conditiile economice, politice si sociale.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !