Ziua fără tutun

ORADEA – În fiecare an, a treia joi din luna noiembrie este desemnată „Ziua Naţională fără Tutun”, în anul acesta fiind celebrată pe 15 noiembrie.

Ca un preambul al acestei zile, reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, prin Biroul de Promovare a Sănătăţii au organizat azi o masă rotundă la care au participat şi reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog cât şi reprezentanţi ai mass-mediei bihorene. Cu această ocazie s-a discutat despre riscurile generate de consumul de tutun, istoricul apariţiei produselor din tutun cât şi rezultatele unui sondaj efectuat de către Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate Bucureşti, pe un eşantion reprezentativ de 2434 de persoane, vizând consumul de tutun.

Tot în acest context, reprezentanţii ASP Bihor au afişat sâmbăta trecută la Stadionul Municipal Oradea un banner pe care scrie: „Fă sport! Renunţă la fumat! Vei simţi beneficiile!”.

Expuneri

„Se spune că fumatul este o boală mintală cronică dată de dependenţa de nicotină. O treime din populaţia globului fumează, 47% din aceasta fiind reprezentantă de bărbaţi şi doar 12% de femei”, a declarat în deschiderea manifestării, Carmen Dinescu, biolog în cadrul Biroului de Promovare a Sănătăţii.

Potrivit datelor prezentate de biolog Carmen Dinescu, în fiecare an, în Uniunea Europeană se înregistrează în jur de 730.000 de decese din cauza fumatului, 80% dintre acestea datorându-se fumatului pasiv. Cât priveşte ţara noastră, 36% dintre români fumează şi ceea ce este foarte interesant, 43,2% dintre medicii noştri au o astfel de îndeletnicire.

Cât priveşte rezultatele sondajului efectuat de CPSS, acestea sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul mare de tineri fumători: peste 34,8% dintre tinerii chestionaţi, cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani au „îmbrăţişat” acest viciu.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase