Ziua Holocaustului la Oradea

Ziua Holocaustului la Oradea
Ziua Holocaustului, 9 octombrie, a fost comemorata, la fel ca în fiecare an, de comunitatea evreiasca, la monumentul martirilor evrei de lânga sinagoga. 30.000 dintre evreii oradeni deportati au pierit în lagarele de concentrare naziste.

Alaturi de cei aproximativ 100 de membri ai comunitatii de rit mozaic oradene, în frunte cu liderul acesteia, Felix Koppelmann, au fost prezenti la manifestare rabinul Bucurestiului, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene.


Fiecare dintre vorbitori a tinut sa aduca un omagiu celor peste 30.000 de evrei oradeni care au fost victimele unei monstruoase crime colective fasciste. „Comemorarea Holocaustului pune orasul de fiecare data în postura de a ne aduce aminte de vremurile de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, atunci când urbea era un oras prosper, lucru datorat în mare masura comunitatii evreiesti”, a tinut sa precizeze primarul Petru Filip.

Oradea


Pe lânga celelalte discursuri, rabinul Bucurestiului a onorat evenimentul prin rostirea unei rugaciuni obligatorii, în credinta mozaica, îndreptate spre întreaga comunitate.
Istoricul Viorel Faur a subliniat si el, la rândul sau, rolul important pe care l-au avut concetatenii nostri evrei. În opinia sa, aportul lor la dezvoltarea economica si arhitectonica a Oradiei este incontestabil, „fizionomia orasului purtând semnatura evreiasca”, a mai precizat Faur.


Tot el a propus ca Parcul Balcescu sa poarte o inscriptie care sa le aminteasca generatiilor viitoare ca acesta este locul din care porneau zilnic garnituri de tren cu câte 50 de vagoane ticsite cu evrei, catre lagarele mortii, Oradea fiind orasul cu cel mai mare ghetou din Transilvania. Toti cei prezenti au depus coroane de flori la monumentul ridicat în memoria celor care nu s-au mai întors din captivitate.

Laura Voicu