Ziua Naţională, marcată în avans în Italia

2Comentarii
Ziua Naţională, marcată în avans în Italia
TRENTO - Consulatul Onorific al României la Trento a organizat pentru românii aflati aici, mai multe evenimente, pentru marcarea Zilei Naţionale ce se apropie. Sub sigla “Cultura ne uneşte. Sărbătoarea prietenie”, deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc vineri, la Primăria din Trento.

Alegeri în premieră

 

Ziua naţională urma să fie serbată în 30 noiembrie, dar  programul a fost decalat, deoarece la Trento va avea loc o premieră: săptămâna viitoare, cetăţenii români vor putea vota pentru  Senatul şi Camera Deputaţilor la sediul Consulatului din Trento.

“Am organizat această serie de evenimente, pentru o şi mai strânsă amicizie intre regiunea Trentino alto Adige şi România. Aducem un omagiu cultural tuturor românilor, care la data de 1 Decembrie vor sărbători  90 de ani de la unirea Transilvaniei cu Regatul României”, declară Maurizio Passerotti, consulul onorific al României la Trento

Invitaţii speciali aflaţi timp de patru zile la Trento au fost artiştii Oana Lianu, naista orădeancă celebră în toată Europa, Familia Petreuş, din Maramureş şi scriitorul Mihai Mircea Butcovan, care şi-a prezentat volumul “Allunaggio di un immigrato innamorato”.  Muzicienii au susţinut mai multe concerte la primăria, biserica şi teatrul din Trento, precum şi în Rovereto, o localitate aflată la 20 km de acest oraş.

“Muzica este cu siguranţă arta care leagă cel mai puternic două naţii cu tradiţii comune, cum sunt românii şi italieni, pentru că este cea mai puternică limbă. Am dedicat toate cântecele românilor, de ziua lor, cărora le urez pe această cale, “Sărbători fericite”, a spus conf.univ.dr. Oana Lianu.

 

Bihorul şi Maramureşul

 

Naista a concertat, spre deliciul publicului, la mai multe instrumente de suflat, precum coval, fluier, două fluiere, ocarină, drâmbă şi nai. A surprins totodată şi printr-un repertoriu vocal, format din doine.

Ştefan şi Andrei Petreuş, tatăl şi fiul ce duc mai departe faima Fraţilor Petreuş, au prezentat cântece pastorale, melodii din toate coţurile ţării şi colinzi.

“Turneul în Italia a fost o surpriză foarte plăcută pentru noi şi s-a născut în urma unei colaborări cu Muzeul Ţări Crişurilor din Oradea . În fiecare an, de 1 Decembrie cântăm pentru românii din străinătate, în 2007 am fost la Bruxelles”, spune Ştefan Petreuş. Familia Petreuş a plecat din Trento direct în Norvegia, pentru a susţine alte concerte. “Ne bucurăm că suntem aproape de românii de peste hotare şi mai ales că ne reprezentăm ţara cu mândrie, într-o zi aşa de importantă. Cântecul românesc îndulceşte viaţa şi inimile celor de aici, cu dor de casă şi de cei dragi”, adaugă Andrei Petreuş.  

Alături de cei trei arişti, au dansat şi cântat Grupul “Mioriţa”, format din românii ce lucrează în Italia. Exemplul lor a fost urmat şi de alte zeci de români prezenţi în Piazza Le Groff, unde au putut gusta din bucatele tradiţionale:  sărmăluţe, mititei, ciorba de burtă şi vinul fiert.

 

Carmen Brehoi2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor