Ziua Pompierilor din România

19Comentarii
Ziua Pompierilor din România
Pompierii bihoreni au sărbătorit duminică 161 de ani de la luptele din Dealul Spirii, împreună cu orădenii. Imagini   |  Video:Exerciţiu de descarcerare  Video  |  |Video: Salvare de la înălţime şi stingere de incendiu  Video 

Zeci de curioşi au ajuns duminică la amiază la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor,  pe str. Avram Iancu, pentru a fi prezenţi la acţiunile organizate de pompieri, cu ocazia Zilei porţilor deschise. Acest eveniment a fost organizat exact în 13 septembrie, când pompierii din toată ţara îşi serbează ziua lor.
În zi de sărbătoare, pompierii le-au pregătit celor prezenţi un exerciţiu de descarcerare a unei victime, salvare de la înălţime pe scară, precum şi sărituri de la înălţime pe pernele pneumatice. Cei mai încântaţi au fost copiii, care s-au urcat în toate maşinile de pompieri şi şi-au făcut poze. Preţ de câteva ore şi-au împlinit un vis, acela de a fi pompieri, au luat echipamentul pompierilor şi au cercetat cu curiozitate fiecare colţişor al maşinilor expuse în curtea unităţii. Simularea unui incendiu şi intervenţia promptă pentru stingerea acestuia a fost alt punct de atracţie.

Istorie

Istoria ne obligă ca în aceste zile să ne amintim faptul că, la 13 Septembrie 1848, mica dar neînfricata Companie de pompieri a capitalei, condusă de bravul ei comandant, căpitanul Pavel Zăgănescu, se opunea, într-o confruntare inegală a oştilor otomane venite să înăbuşe Revoluţia Română de la 1848. Dealul Spirii a fost atunci locul unor aprige lupte în care şi-au găsit sfârşitul 113 bravi ostaşi pompieri, un loc care a rămas şi va dăinui în conştiinţa neamului românesc, eroismul acelor pompieri fiind amplu prezentat în cronicile vremii. Aniversarea la 13 Septembrie 2009, a 161 de ani de la luptele din Dealul Spirii, reprezintă pentru români un moment de reală mândrie şi de adâncă recunoştinţă faţă de sacrificiul înaintaşilor noştri. Evoluţia ulterioară a armei pompierilor a fost una remarcabilă, ea fiind apreciată de societate pentru spiritul de sacrificiu dovedit de cei care au îmbrăţişat-o.

Curaj, rezistenţă şi dibăcie

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj şi dibăcie în rezolvarea situaţiilor de luptă, capacitate de rezistenţă şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârşitoare. Au căzut în această eroica bătălie mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri, între care ofiţerii Dănescu şi Starostescu. Şi-au pierdut viaţa în inegala încleştare 200 de otomani, 47 de soldaţi pompieri şi doi ofiţeri -  care au fost înhumaţi ulterior în curtea Bisericii Sf. Gheorghe Plevnei şi au rezultat peste 100 de răniţi. Restul pompierilor, în frunte cu Dincă Bălăşeanu, s-au retras, pentru a continua lupta, în tabăra generalului Gheorghe Magheru de la Râureni. După dizolvarea acesteia, eroicii pompieri alături de cei care activaseră în gărzile naţionale, au trecut munţii şi s-au înrolat în armata revoluţionară condusă de Avram Iancu. Bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti – act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848 este şi prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale ostaşilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829. Toate sursele istorice, martorii oculari, contemporanii bătăliei, apreciază în unanimitate că majoritatea jertfelor au fost date de pompieri, ei aflându-se în vâltoarea încleştării.

Eroism recunoscut în unanimitate

Recunoaşterea faptului că  13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna, ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată după război, apoi prin  legea nr. 121 / 1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. 1490 / 2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. „Acum la trecerea încă unui an, putem spune că pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, anul 2009 a însemnat un an în care principalele direcţii de acţiune au vizat menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor operative, eficientizarea acţiunilor preventive şi îmbunătăţirea capacităţilor operaţionale a Serviciilor de Urgenţă Voluntare şi a celor private, perfecţionarea pregătirii personalului şi îmbunătăţirea cooperării cu agenţiile care îndeplinesc funcţii de sprijin în managementul situaţiilor de urgenţă”, descrie lt. Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Alexandra Borz, Paul Chira19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor