Ziua Rapiţei, serbată la Marghita

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
2Comentarii
Ziua Rapiţei, serbată la Marghita
Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri, care nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, care sunt 100% mecanizate.

Peste 500 de fermieri au luat parte marți, 21 mai, la o nouă ediţie a Zilei Rapiţei, care a avut loc la Marghita.

Organizatori au fost companiile Agrotex Carei, Agroind Cauaceu și Promat Tășnad, principalii furnizori de inputuri pentru județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, dar prezenți și în județele Maramureș și Arad.

Conform directorului Vestagrar SRL, Radu Jolța, coordonator al platformei experimentale de la Marghita, au fost testați 75 de hibrizi și de soiuri de rapiță de la 14 companii prezente în zonă. La Ziua Rapiței au participat cu standuri 35 de furnizori de inputuri, precum și distribuitori de maşini agricole.

Rapiţa, o cultură profitabilă

Cererea mare de pe piață i-a făcut pe agricultori să-și îndrepte tot mai mult atenția către rapiță. Noile tehnologii de cultură și hibrizii noi au permis cultivarea ei cu succes în condițiile climatice din țara noastră, însă este o cultură cu propriile ei particularități, ce trebuie tratate ca atare.

Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri, care nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, care sunt 100% mecanizate, dar și ușor de integrat în rotația culturilor. Rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, fiind în același timp și o bună plantă meliferă.

Uleiul de rapiță este utilizat și în industria textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant, ulei pentru pictură, lumânări, la fabricarea agenților antipraf, ca adjuvant pentru pesticide, ca fluid hidraulic. Paiele acestor plante pot fi utilizate la fabricarea plăcilor aglomerate.

În același timp, semințele conțin 42-48% ulei, utilizat atât în alimentația oamenilor, la prepararea unor margarine, cât și în industrie. Uleiul de rapiță este folosit în alimentația umană, fiind considerat un aliment foarte sănătos. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge și are un rol esențial în buna funcționare a creierului. De asemenea, el contribuie la scăderea hipertensiunii, a nivelului de colesterol, la prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere și la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Resturile de rapiță rezultate din presarea semințelor constituie o sursă excelentă de proteine pentru animale. Planta poate fi utilizată și ca nutreț verde toamna târziu și primăvara devreme, deoarece din 100 kg semințe de rapiță se obțin 30-35 kg ulei și 50-55 kg de șroturi.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor