Ziua Sindromului Down, la Liceul „Don Orione”

Ziua Sindromului Down, la Liceul „Don Orione”
ORADEA - Liceul „Don Orione” a fost ieri gazda unor întreceri sportive organizate de Asociaţia Down Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down. Ziua de 21 martie a fost aleasă drept Zi Mondială a Sindromului Down deoarece boala se manifestă prin prezenţa a trei cromozomi pe a 21-a pereche cromozomială.

„Este al doilea an în care organizăm aceste întreceri la Liceul «Don Orione», putând spune că lucrul acesta va deveni o tradiţie. Potrivit spiritului Special Olympics, toţi cei care vor participa vor fi premiaţi, important fiind efortul lor, şi nu rezultatul întrecerii”, a declarat Lucia Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Down Oradea. Motto-ul oficial al Special Olympics ilustrează foarte bine atmosfera în care se defăşoară competiţiile: „Dă-mi şansa să înving şi, dacă nu pot să înving, dă-mi şansa să fiu curajos în încercarea mea”. În ciuda dificulăţilor pe care le întâmpină, mulţi bolnavi reuşesc să le învingă şi să câştige medalii de aur la competiţiile naţionale de acest gen.
La acest eveniment au fost invitaţi copii şi tineri afectaţi de acest sindrom, din Oradea şi din judeţ, precum şi studenţi din cadrul Facultăţii de Kinetoterapie de la Universitatea Oradea. Studenţii au asigurat arbitrajul competiţiilor de tenis de masă, activităţile de azi fiind parte a unor activităţi de voluntariat desfăşurate de ei în ajutorul celor afectaţi de acest sindrom. Pe lângă faptul că realizează o serie de exerciţii medicale cu cei afectaţi de Down, studenţii mai au şi rolul de a le fi prietenii de care au de multe ori nevoie.
Nici chiar cei mai mici nu au fost lăsaţi deoparte, fiind prezenţi mai mulţi micuţi de la Grupa specială din cadrul Grădiniţei nr. 52. La nivelul judeţului Bihor, se estimează că există un număr de circa 250 de persoane suferinde de Down.

Sergiu Briceag0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !