Au sărbătorit dansând Hora Unirii

Reactualizat la:
6Comentarii
Au sărbătorit dansând Hora Unirii
Sute de oameni au luat parte la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Evenimentul a avut loc pe platoul din fața statuii lui Mihai Viteazul. Ceremonialul militar a început la ora 12:00 cu intonarea imnului național. După un scurt Te Deum oficiat de preoții din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea, prefectul Claudiu Pop a vorbit despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie: „Astăzi, 24 ianuarie 2017 aniversăm un moment istoric ce marchează debutul înfăptuirii statului naţional unitar român. Mica Unire, cum este denumită în istoria noastră, reprezintă de fapt Unirea Ţării Româneşti cu Moldova în anul 1859, la scurt timp după ce Alexandru Ioan Cuza devine domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Realizată la data de 24 ianuarie, Mica Unire constituie un act politic care stă la baza formării statului naţional unitar român şi care şi-a atins scopul în anul 1918.

Dincolo de unitatea politico-administrativă realizată între cele două state (Moldova şi Ţara Românească), rămân importante pentru noi, astăzi instituţiile create, dezvoltate în timp şi adaptate la condiţiile sociale. În alocuţiunea de astăzi, aş aminti cele mai semnificative realizări ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza…”, a transmis prefectul Claudiu Pop mulțimii prezente la eveniment.

Prof. univ. dr. Mircea Brie a reamintit auditoriului mai multe evenimente istorice care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române.

 

Momente artistice apreciate

Mulțimea prezentă a apreciat momentele artistice prezentate de corul veteranilor „General Traian Moşoiu” din Oradea și de Fundația Rock Filarmonica Oradea – solista Silvana Brișcan, reprezentanții detașamentului de elevi voluntari din Oradea și Grupul de copii sub îndrumarea lui Romina Nemeș.unirea-principatelor-romane-oradea-10

Evenimentul a continuat cu tradiționala festivitate de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii și cu defilarea detașamentului de onoare şi onorul muzicii militare.

De departe cel mai așteptat moment al festivităților a fost Hora Unirii de la final. Majoritatea cetățenilor prezenți s-au luat de mână și au încins o horă pe platoul din Piața Unirii.

unirea-principatelor-romane-oradea-656Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor