Zona unica a CET, in Consiliul Local

1Comentariu
Zona unica a CET, in Consiliul Local
Consilierii locali decid săptămâna aceasta instituitea monopolului absolut al Electrocentrale SA.

Delimitarea zonei unice de termoficare în Oradea se decide miercuri, în şedinţa ordinară a Consiliului local. Dezbarerea organizată de Primărie pe această temă la în urmă cu o lună nu a produs niciun efect major în propunerea suspusă aprobării consilierilor locali. „Nu s-au făcut propuneri de esenţă, ci unele cu rost de clarificare a textului, care au fost şi incluse în proiectul de hotărâre”, transmite Direcţia tehnică prin Serviciul Mass Media al Primăriei. Afirmaţia este neadevărată, consideră Septimiu Nicolaş, reprezentantul Asociaţei Române pentru Protecţia Consumatorilor de Energie (ARPCE) în numele căreia a depus la Primărie o listă de amendamente la proiectul zonei unice de termoficare rezervată CET-ului înainte de dezbatere.

Delimitare

Proiectul stabileşte limitale zonei unitară de încălzire A, alimentată doar prin SACET, care se suprapune pe harta reţelelor operatorului de termie. În aşa numita zonă B pot fi folosite orice alt fel de sisteme de încălzire.

Din zona unică A, sunt exceptate de la serviciile CET-ului imobilele care nu au fost niciodată racordate la acest sistem. Cum zonele unice au ca „duşman” clar gazul, proiectul propune o mai aspră supraveghere a operatorilor din acest sector. „Extinderea reţelelor de gaz pe străzile pe care există reţele termice cu apă fierbinte/caldă va fi supusă avizării consiliului local, avand drept criteriu de evaluare economia de combustibil coroborat cu prevederile legale legate de zonele unitare de incălzire”, sună un paragraf. „Furnizorul de gaze naturale nu va acorda avize de instalare a sistemelor individuale de asigurare a energiei termice în zonele de tip A decât cu acordul scris al autorităţilor administraţiei publice locale, în baza recomandărilor Administratorului SACET”, cere un alt alineat.

Altă noutate introdusă de proiect ecă „orice construcţie nouă va avea prevăzută prin Certificatul de Urbanism şi soluţia de asigurare cu energie termică, avizată şi de administratorul SACET”.

Se opun monopolului CET

Obiecţiunile Asociaţei Române pentru Protecţia Consumatorilor de Energie (ARPCE) sunt că o zonă unică „îngrădeşte accesul la forme alternative de energie” şi „permite monopolul Electrocentrale SA asupra activităţii de alimentare cu agent termic a populaţiei şi instituţiilor, ceea ce duce la inhibarea pieţei şi la imposibilitatea de a obţine cel mai bun preţ posibil prin negocierea ofertelor concurente”.

„Imobilele condominiale care fac parte din zona unitară A vor reveni la alimentarea în sistem centralizat în cazul în care s-au debranşat anterior de la acest sistem, se arată în proiect. Intrepretarea

Art3, lit. g din legea 325/2006 este abuzivă”, susţine ARPCE.

C.Gh.

Monopolul CET, cerut de gaz

 

 

 

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor