Zvonurile privind accidentul nuclear, infirmate

1Comentariu
Zvonurile privind accidentul nuclear, infirmate
ORADEA – O fabrică ce produce echipamente pentru dotarea centralelor nuclear-electrice din Rusia a ars în noaptea de luni spre marţi, fără a exista pericolul de contaminare sau iradiere, însă vestea propagată atât pe site-uri internet cât şi de o parte a media româneşti a provocat isterie printre români.

Totul a pornit de la site-ul primului post iranian de televiziune care emite în engleză, pe nume Press TV. Acesta a relatat despre un incendiu la fabrica rusească Atommash din Volgodonsk, oraş situat la aproape o mie de kilometri sud de Moscova.

Deşi titlul materialului jurnaliştilor iranieni spunea clar că nu există „nici un risc” de contaminare radioactivă, întrucât fabrica produce doar echipamente destinate centralelor, fără a opera cu substanţe radioactive, iar oficiali ucraineni şi ruşi au dezminţit categoric zvonurile, vestea s-a deformat şi s-a propagat cu repeziciune, devenind, în anumite prezentări, de-a dreptul stupidă.
„Nici nu poate fi vorba de aşa ceva.

Cecenia nu are centrale funcţionale, iar toate reactoarele care în prezent merg sunt legate la un sistem mondial de avertizare în caz de accident. Dacă – Doamne fereşte! – s-ar fi întâmplat aşa ceva, am fi aflat în câteva secunde cu ajutorul acelui sistem”, au declarat pentru Mediafax oficiali din conducerea CNCAN, încă de marţi.
În ciuda acestor multiple dezminţiri oficiale, încă de joi, mulţi români – în special din zona Moldovei, căci este mai apropiată de Rusia – au năvălit la farmacii în căutare de iod, formând cozi infernale şi, evident, propagând panica.

Mai mult, vineri, zvonul a început să circule şi prin SMS-uri pe telefoanele mobile. Şi orădenii au început să dea năvală în farmacii, astfel încât medicamentele cu iodură de potasiu au fost epuizate rapid.
În această situaţie, toate instituţiile statului care pot interveni în atare situaţii au emis comunicate de presă prin care dezmint informaţia privind un posibil accident nuclear în ultima perioadă. Inclusiv Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena a reacţionat, dezminţind zvonul şi îndemnând oamenii la calm.

Să nu se consume iod!
Subprefectul Traian Abrudan, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Călin Mocan, şi directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, Zoia Bitea, au ieşit ieri în public pentru a dezminţi categoric zvonurile cu privire la o posibilă contaminare cu material radioactiv.

„Din măsurătorile pe care le-am efectuat reies limite ale radioactivităţii absolut normale. Nu s-au înregistrat rezultate nespecifice”, a spus Mocan, care a fost completat apoi de către Bitea. „Avem aparatură care poate să verifice în mod real nivelul radioactivităţii din aer. Pot să spun că ultimele măsurători arată date care se încadrează în coordonatele zilelor anterioare.

De asemenea, pe această cale cer populaţiei să nu se consume acea iodură de potasiu, deoarece poate deveni nocivă. Pot să apară dereglări hormonale, din cauza glandei tiroide”, a spus Bitea, care a explicat că la vremea accidentului de la Cernobîl s-a recomandat consumul de iod stabil pentru a contracara iodul radioactiv din aer.

Calin Corpas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor