bihon.ro Web analytics

Cresc amenzile pentru terenuri infestate cu ambrozie

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Cresc amenzile pentru terenuri infestate cu ambrozie

Reactualizat la:
Amenzile minime cresc, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Primarii, chemați în linia întâi pentru combaterea plantei puternic alergene, ce generează, an de an, o veritabilă epidemie alergică, în România.
Scris de Călin Corpaș - Amenzile minime cresc, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Primarii, chemați în linia întâi pentru combaterea plantei puternic alergene, ce generează, an de an, o veritabilă epidemie alergică, în România.

Nivelul noilor amenzi destinate deținătorilor de terenuri care nu distrug ambrozia de pe propriile proprietăți este de la 1.000 la 5.000 de lei, pentru persoane fizice, respectiv de la 10.000 la 20.000 de lei, pentru persoanele juridice, informează deputatul Florica Cherecheș. Vechile amenzi urcau de la 750 de lei, în cazul persoanelor fizice și 5.000 de lei, pentru cele juridice. Așadar, a crescut pragul inferior al sancțiunilor, însă plafonul a rămas același.

Atribuții sporite pentru primari

Adoptată miercuri de Camera Deputaților, legea care modifică Legea 62/2018, privind combaterea ambroziei instituie responsabilități sporite pentru primari, în combaterea ambroziei, cea mai alergenă plantă ce crește în România. În aceeași lege se arată că, în special în perioada de vegetație a ambroziei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății și autoritățile publice locale trebuie să desfășoare, anual, campanii de informare în media, online și în formă scrisă.
Noua lege dă competențe sporite primarilor. La art. 5 se arată că verificarea și aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritatea publică locală pe raza căreia se face controlul. Primarul este cel care împuternicește personal cu astfel de atribuții, în speță polițiști locali sau comisari ai Gărzii de Mediu, mai arată legea.

Cine amendează primăriile?

Îndeplinirea obligațiilor ce revin autorităților administrației publice locale este verificată de către Instituția Prefectului, specialiștii desemnați de prefect având și competența de a sancționa pentru nerespectarea prevederile legale. Prin urmare, tot Instituția Prefectului este chemată să vegheze și să sancționeze primăriile, respectiv Consiliul Județean, dacă pe propriile terenuri administrate de către acestea crește ambrozia în voie, contrar celor stipulate în lege.

În ultimii ani, deputatul Florica Cherecheș a subliniat mereu nevoia combaterii ambroziei, cea care afectează serios viețile multor români, an de an, din vară până toamna târziu

“Legea va intra în vigoare chiar la debutul sezonului de vegetație a ambroziei și este important să fie respectată de toți proprietarii și administratorii de teren pe care crește această plantă”, transmite deputatul PNL Florica Cherecheș, inițiator al legii.

Aceasta subliniază nocivitatea ambroziei:

“Ambrozia este una dintre cele mai nocive plante existente, pentru că produce o alergie severă, rinită alergică și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane, dând senzații de sufocare și solicitând uneori intervenții de urgență. Alergia la ambrozie este sezonieră, durează de la sfârșitul lui iulie până în octombrie, și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, urticarie. Se știe că o plantă matură poate produce până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și 30.000 de semințe, care-și păstrează puterea germinativă timp de 30 de ani”.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.