„În ceea ce priveşte tot felul de propuneri, vă rog să vă aduceţi aminte de anul trecut, existau şi atunci propuneri de premier de campanie, (…) dar cred că suntem nişte oameni raţionali. Premierii sunt rezultatul unor majorităţi parlamentare. Noi avem o majoritate parlamentară şi cred că tot ce veţi auzi în aceasta perioadă vor fi doar speculaţii pe care un candidat sau altul poate să le facă vizavi de a se poziţiona în competiţia prezidenţială. Cred că trebuie să tratăm aceste aspecte cu rezerve, ştiind mecanismele parlamentare pe care le avem şi configuraţia Parlamentului, dar cred că pe orice post de decizie, cu cât sunt oameni mai buni, mai bine calificaţi, cu atât capacitatea de a guverna bine este mai mare şi asta trebuie să urmărim nu neapărat o persoană, ci cât mai mulţi oameni pregătiţi, oameni calificaţi, echipe puternice, pentru că schimbările şi buna guvernare şi proiectele sunt rezultate de echipă întotdeauna”, a spus Bolojan, întrebat dacă ar accepta poziţia de premier într-un nou guvern.
El a fost chestionat şi despre declaraţia sa potrivit căreia o intrare a USR la guvernare ar fi un lucru bun, deoarece ar consolida coaliţia.
„Am spus că pentru a face reforme, pentru a guverna bine, ai nevoie de majorităţi stabile. Asta este valabil şi la nivelul unei ţări, dar şi la nivelul unei autorităţi locale, a unui consiliu judeţean sau municipal şi cred în asta pentru că vedeţi şi dumneavoastră ce înseamnă să ai garanţia că un proiect de lege, un proiect de ordonanţă trece fără modificări substanţiale care îi deturnează sensul. Asta a fost logica acestui răspuns”, a explicat Bolojan.
Prezența militară și planurile de apărare NATO, suficiente
Ilie Bolojan a precizat că în cazul în care România ia în calcul să solicite SUA să instaleze pe teritoriul României arme nucleare, că este suficient ceea ce există în momentul de față – prezență militară, planuri de apărare NATO.
„Cred că pentru fiecare țară este importantă securitatea, siguranța ei. Ceea ce s-a făcut din acest punct de vedere în acești ani în România consider că este un lucru bun și faptul că avem NATO deasupra noastră, că avem bazele militare ale aliaților americani și europeni în țara noastră sunt condiții care ne asigură o protecție și asigură o pace în România. În ceea ce privește strategii care să ducă la consolidarea apărării țării noastre, cred că orice fel de formulă prin care acest flanc de est al NATO este consolidat este un lucru bun, dar, cel puțin în situația de astăzi, cred că ceea ce avem în momentul de față prezență militară, planuri de apărare NATO sunt suficiente”, a afirmat Bolojan, la Palatul Cotroceni, într-o conferință de presă.
Președintele polonez Andrzej Duda le-a cerut Statelor Unite să transfere arme nucleare pe teritoriul Poloniei ca factor de descurajare contra unei eventuale agresiuni din partea Rusiei, propunere pe care a afirmat că a discutat-o recent cu Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a relatat joi Financial Times, citat de Reuters și DPA.
CSAT va fi convocat
Ilie Bolojan a mai anunţat că o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va fi convocată probabil în ultima săptămână din luna martie.
„Din discuţia pe care am avut-o cu colegii care gestionează această problemă, CSAT va fi foarte probabil convocat în ultima săptămână din luna martie şi cu câteva zile înainte de şedinţă veţi avea ordinea de zi şi veţi putea vedea dacă pe ordinea de zi sunt şi acest tip de subiecte. În principal – sunt chestiuni care ţin de partea militară şi pe partea de apărare”, a spus Bolojan, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.
El a fost întrebat dacă a mai primit informaţii din partea instituţiilor din domeniul securităţii naţionale cu privire la ceea ce s-a întâmplat înainte de anularea alegerilor.
Premiu pentru pace lui Trump
Preşedintele interimar a mai precizat că este decizia SNSPA de a-l nominaliza pe preşedintele american, Donald Trump, pentru premiul Nobel pentru pace şi a afirmat că dacă se ajunge efectiv la pace în Ucraina, ar fi o mare realizare şi un mare merit, care poate să ducă la acordarea unui astfel de premiu.
„Nu cred că o astfel de nominalizare afectează relaţiile internaţionale. Nu am fost consultat şi este o decizie a lor. Nu comentez”, a spus Bolojan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.
El a fost întrebat dacă personal este de acord cu această nominalizare.
„Eu cred că, dacă se ajunge efectiv la o pace în Ucraina, dacă se ajunge într-o situaţie în care nu doar se încetează focul, ci se găseşte o formulă pentru o pace stabilă, atunci cu siguranţă ar fi o mare realizare şi un mare merit, care poate să ducă la acordarea unui astfel de premiu”, a adăugat Bolojan.
sursa: Agerpres
Trimite articolul
XCorect, premierii sunt rezultatul unei majorotăti dintr-o minorotate care întorc banii într-o oală.
Adică indiferent câți votează va câștiga o minoritate de bivoli,capre și alte dobitoace.
Corect !