bihon.ro Web analytics

100 de ani de relații diplomatice româno-japoneze, marcate în Cetatea Oradea

De Dan Birta

100 de ani de relații diplomatice româno-japoneze, marcate în Cetatea Oradea

Japonia este unul din principalii parteneri economici asiatici ai României, investițiile nipone cele mai consistente fiind în industria auto.
Scris de Dan Birta - Japonia este unul din principalii parteneri economici asiatici ai României, investițiile nipone cele mai consistente fiind în industria auto.

Cetatea Oradea va găzdui vineri, 10 decembrie 2021, expoziția de artă fotografică intitulată „Oameni și peisaje din România și Japonia”, în cadrul evenimentului ce promovează 100 ani de relații diplomatice româno-japoneze – premiza dezvoltării relațiilor economice.

Evenimentul este organizat de compania multinațională Summit Agro Romania, sub patronatul Ambasadei Japoniei în România, cu concursul Federației Internaționale de Artă Fotografică. La vernisajul fotografic va participa Ambasadorul Japoniei în România, Excelența Sa Dl. Hiroshi Ueda, precum și personalități bihorene, din toate sferele sociale.

De ce Oradea?

Motivația pentru care Summit Agro Romania a ales să organizeze evenimentul în Oradea este una întemeiată. Oradea a devenit un oraș european multicultural, care cunoaște un progres economico-financiar, dar și cultural fără precedent. Face parte din tripleta românească aflată pe podiumul rentabilității investițiilor și afacerilor: Cluj -Napoca, București, Oradea.

Administrativ și economic, cultural și social, municipiul a trecut printr-o profundă transformare. Fondurile europene absorbite au contribuit din plin la aceste schimbări. Cultural, municipiul a fost inclus, din 2012, într-un circuit internațional al orașelor marcate de curentul Art Nouveau. Bogatul patrimoniu arhitectural Art Nouveau face ca orașul de pe Crișul Repede să poată concura, cu succes, cu destinații căutate precum Viena, Barcelona, Bruxelles sau Budapesta.
Înființată în 1997, Summit Agro Romania, organizatorul expoziției, va celebra curând primii 25 de ani de activitate în România. Compania are ca principal obiect de activitate comerțul cu produse pentru protecția plantelor, biostimulatori, fertilizanți și produse pentru combatere biologică, reprezentând în țara noastră un număr de peste 40 de producători de produse agrochimice. Aparține grupului de firme cu capital japonez Sumi Agro Europe, care la rândul său face parte din Sumimoto Corporation Japonia. Deși a luat ființă în 1919, Sumimoto Corporation s-a bazat pe îndelungata experiență Sumimoto, companie creată în anul 1630.
Produsele Summit Agro sunt comercializate în România printr-o amplă rețea autorizată de distribuitori naționali, regionali și fitofarmacii.
„Păstrăm în continuare produsele pentru protecția plantelor consacrate și apreciate de parteneri și fermieri, dar dezvoltăm continuu portofoliul, căutând molecule noi și eficiente, astfel încât să putem acoperi mereu nevoile partenerilor noștri și ale fermierilor și să ne dezvoltăm armonios, împreună”, a declarat dr. ing. Patricia Maria Știrbu, preşedinte Summit Agro România, Bulgaria, Adria şi Republica Moldova, organizatorul evenimentului.

Relațiile România – Japonia

În mesajul publicat pe pagina Ambasadei Japoniei în România, cu prilejul numirii oficiale în funcție, Excelența Sa Dl. Ambasador Hiroshi Ueda menționa: „România reprezintă un partener important pentru Japonia, cu care împărtășește aceleași valori universale, cum ar fi statul de drept, democrația și respectarea drepturilor omului”.

Potrivit Ministerului Român de Afaceri Externe (MAE), Japonia reprezintă unul dintre statele asiatice cu care România are relaţii speciale, bazate pe valori comune. La capitolul cooperare economică, pe site-ul MAE se arată că: „Japonia este unul din principalii parteneri economici asiatici ai României şi cel mai mare investitor din Asia. Japonia a sprijinit masiv, cu asistenţă financiară şi tehnică, procesul de reforme din România. Au fost acordate împrumuturi pentru reabilitarea unor porţiuni de drumuri naţionale şi căi ferate, modernizarea unei centrale termoelectrice, a unei porţiuni a Portului Constanţa”. Investițiile firmelor japoneze în România sunt concentrate în zonele din apropierea Bucureștiului și în Transilvania. Cele mai consistente investiții nipone s-au concretizat în industria auto (componente auto, piese de schimb, componente electrice, anvelope, rulmenți). România exportă în Japonia produse din industria tutunului, echipamente electrice, produse din lemn și plută etc.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.