bihon.ro Web analytics

Aleșdul și Beiușul au plătit primul tribut în „crematoriul imperiilor”. Secerați de gloanțele talibanilor

De Veronica Bursasiu

Aleșdul și Beiușul au plătit primul tribut în „crematoriul imperiilor”. Secerați de gloanțele talibanilor

Eroii Iosif Silviu Fogarasi și Mihail-Anton Samoilă trăiesc atât timp cât nu îi uităm Foto: arhivă
Făceau parte din unitatea de elită a Armatei Române. Au fost împuşcați în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se aflau, în teatrul de operaţiuni din Afganistan.
Scris de Veronica Bursasiu - Făceau parte din unitatea de elită a Armatei Române. Au fost împuşcați în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se aflau, în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

Se întâmpla pe 11 noiembrie 2003, în Kabul. Iosif Silviu Fogarasi, din Aleșd, era primul militar român decedat în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Și primul soldat român dispărut după cel de-al doilea Război Mondial. Soția lui spunea atunci că „îi plăcea riscul și avea spirit de aventură. Abia aștepta să ajungă, să vadă cum se va descurca”. La trei zile, a murit și colegul său Mihail-Anton Samoilă, din Beiuș, după ce a fost rănit în aceeași zi. Ambii își doreau să își facă un cămin.

„A meritat? Probabil nu”

Imaginile groazei din Afganistan, cu talibanii care fac legea după ce timp de 20 de ani, militari din trupele NATO au murit acolo pentru ca aceasta să nu se întâmple, generează ample dezbateri în opinia publică, din România până în America.

În Marea Britanie, Daily Mail scrie că familiile soldaților britanici care au murit în luptele din Afganistan au urmărit cu furie cum țara este abandonată din nou în mâinile talibanilor. Reputatul ziar vorbește despre Sarah Adams, al cărui fiu, James Prosser, a murit la doar 21 de ani, într-un atac cu bombă. Aceasta a mărturisit că noaptea trecută s-a întrebat „pentru ce a fost tot acest sacrificiu. Pare că nu a meritat deloc”, a fost de părere femeia. Soția sergentului Rayner, care își conducea oamenii într-o patrulă de rutină atunci când a fost ucis de o bombă artizanală, i-a scris acum premierului Boris Johnson și a cerut o anchetă, pentru a afla motivele pentru care reușitele Regatului Unit s-au făcut pulbere în doar câteva zile. „A meritat? Probabil nu. Mi-am pierdut picioarele pentru nimic? Așa se pare. Camarazii meu au murit în zadar? Da”, a scris pe Twitter, la rândul lui, Jack Cummings, un veteran care și-a pierdut ambele picioare în anul 2010, în Afganistan.

„Din loialitate pentru NATO”

În România, discuția e aceeași.

„România s-a dus în Afganistan nu ca să-i salveze pe afgani de o viață rea, România s-a dus în Afganistan din solidaritate pentru americani și pentru a-și demonstra loialitatea față de alianță și față de obiectivele principale ale NATO. Deci noi ne-am dus în Afganistan, pe românește spus, ca să ne maximizăm șansele de aderare la NATO, lucru care s-a și întâmplat de altfel. Deci acei 23 de soldați români au murit ca preț al integrării, sau dacă vreți, integrarea noastră în NATO este realizată și pe sacrificiul lor”, a explicat fostul consilier prezidențial Iulian Fota.

Din 2003, ziua de 11 noiembrie este specială, pentru că are o dublă semnificație. E sărbătorit finalul Primului Război Mondial. Dar este comemorat și aleșdeanul Iosif Silviu Fogarasi. În urmă cu 18 ani, pe 15 noiembrie, ar fi împlinit 33 de ani. Este primul militar român decedat în teatrul de operaţiuni din Afganistan. În același atac, sergentul-major Mihail-Anton Samoilă, din Beiuș, a fost rănit. După două operații și trei zile de luptă cu moartea, a pierdut lupta într-un spital militar din Bagram, Afganistan. Trupul beiușeanului a ajuns acasă la bordul unei aeronave militare Hercules, ferecat într-un sicriu de zinc, înfășurat în steagul național și cu casca militarului deasupra. A rămas în timp tabloul cu soția sa, Speranța Samoilă, care privea înmărmurită scena alături de Romelia Fogoroși, soția primului militar ucis. Catafalcul i-a fost vegheat până la Beiuș de patru militari îngenuncheați, primind apoi onorurile militare. Văduvei Speranța Samoilă i-a fost înmânată decorația oferită de Presedinția României militarului-erou. Distinctia a fost schimbată, dupa moartea lui Mihail Samoilă, din Ordinul Virtutea Militară clasa a II-a, în Virtutea Militară, în grad de cavaler, cu însemne de război. Atașatul militar al SUA la București, Richard McClellan, i-a înmânat soției militarului un steag american și un certificat de erou. 4.000 de beiușeni și-au condus eroul pe ultimul drum. Presa a scris atunci că Speranța Samoilă va primi 11.850 de dolari pentru a-și achita casa cumpărată în rate. Primarul Beiușului, Gabriel Popa, spune că Mihail Samoilă este cetățean de onoare al orașului, iar soția sa e angajată în cadrul MAI.

Cea mai dificilă misiune

Peste ani, plutonierul adjutant Cătălin Dobrea, cotat ca fiind cel mai experimentat soldat român în teatrele de război, fiind prezent în 9 misiuni, își amintea: „Cea mai dificilă misiune a fost în anul 2003, atunci când am pierdut doi camarazi din cadrul batalionului, pe slt.(p.m.) Iosif-Silviu Fogarasi și slt.(p.m.) Mihail-Anton Samoilă. Era prima dată când ne confruntam cu o astfel de situație nefericită. A trebuit să fim tari și să mergem mai departe”.

La câteva luni după decesul celor doi bihoreni, șeful Direcției Informații Militare, gen. Sergiu Medar, anunța că soțiile eroilor au fost angajate în Armată.

Soția sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samoilă, Speranța Samoilă, a primit gradul de plutonier-major, iar soția sublocotenentului post-mortem Iosif Silviu Fogarasi, Romelia Fogarasi, a primit gradul de sergent-major. Conform aceleiași surse, cele două doamne lucrau chiar în unitatea în care au lucrat soții lor. Romelia Fogarasi, scria presa vremii, a fost selecționată în programul de antrenament pentru Afganistan. Intenția ei declarată era să servească și ea țara, în locurile în care a activat soțul său. Tânăra femeie, atunci în vârstă de 27 de ani, i-a scris ministrului Apărării, a ajuns la Kandahar și a povestit că aprins o lumânare exact pe locul în care Iosif Silviu Fogarasi a fost ucis de un taliban afgan. „Am vrut să văd tabăra și locul în care soțul meu și-a trăit ultimele luni și am vrut să merg în Spin Baldak, locul în care a fost împușcat. Am pus o lumânare, dacă o cruce nu puteam să-i pun”, a explicat femeia, citată de presa de atunci. „Am intrat în Armată pentru că simt ca el. Am ajuns sergent major fiindcă am terminat, de curând, școala de subofițeri. Vreau să rămân în armată fiindca sunt bună, nu fiindcă soțul meu a murit în Afganistan”. Eroii Bihorului trăiesc atât timp cât nu-i uităm și le cinstim memoria.

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gheorghe says:

  Ce căutau într-o țară străina , voiau să facă ordine la altul în casă ?! Mai demult acesti soldati care erau platiti se numeau mercenari , adică ucideau pentru bani ! Chiar soția unuia dintre soldati menționează că acesta avea spirit de aventură si îi plăcea riscul deci nu avea nimic în comun cu patriotismul !

 2. Major says:

  Romania nu ar fi trebuit sa trimita soldati in afganistan, pentru ca nu era razboiul nostru, iar modul cum s-au retras trupele din afganistan este un scenariu prost si neinspirat lasand tara prada talibanilor care pot afirma ca au castigat razboiul.

  • Bit.K says:

   Bulishor…daca suntem in NATO nu ai de ales…Daca intr-o zi te calca rusii pe cap si zic toti din NATO – Nu ii razboiul nostru,descurcati-va,ar fi ok? Dati cu hate-ul acuma

   • Coco says:

    Stai linistit ca oricum asa va fi ! Exemplu foarte clar e Afganistanul! Rusia nu are nici un interes sa atace Romania. E un pretext al SUA pt a sta in coasta rusilor asa cum ei au facut in Cuba . Suntem condusi de SUA si M.EU nu mai avem independenta de mult. Popor de sluji!

  • romi says:

   „România s-a dus în Afganistan nu ca să-i salveze pe afgani de o viață rea, România s-a dus în Afganistan din solidaritate pentru americani și pentru a-și demonstra loialitatea față de alianță și față de obiectivele principale ale NATO. Deci noi ne-am dus în Afganistan, pe românește spus, ca să ne maximizăm șansele de aderare la NATO, lucru care s-a și întâmplat de altfel. Deci acei 23 de soldați români au murit ca preț al integrării, sau dacă vreți, integrarea noastră în NATO este realizată și pe sacrificiul lor”, a explicat fostul consilier prezidențial Iulian Fota.

 3. garcea says:

  Ceea ce au cautat au gasit ! Pacat ca ciuca s a intors de acolo,intreg,dar numai la trup,ca la minte……

 4. anonimus says:

  si de fapt pt ce au platit “tributul” ? dupa 20 de ani de razboi , dupa retragerea trupelor straine s-a ajuns la starea intiala intr-o singura saptamana 🙁

 5. unul says:

  Brăila nu aveau ce cauta acolo au întrat cu arma în mana un rara talibanilor de ce ca asa au avut interese americani?
  Jurământul militar spune,jur sa îmi apar tara cei care au făcut armata știu asta acești morți au mers după bani acolo nu din erois au mers voluntari siau asumat acel risc de a muri au fost mercenari

 6. lili says:

  Sa le fie rusine pentru ce au facut. Au sarit ca hienele cand au vazut o tara mai slaba. Niste lasi de cea mai joasa speta.

 7. War, war never changes says:

  au murit pentru un salariu mai bun presarat cu minciunini ca in final -dupa 20 de ani- sa fie totul degeaba, cum sunt la o adica toate razboaiele degeaba, la fel si ”meseria” de soldat daca ai probleme mintale, nu este bun de nimic pentru societate si nu ai viziune te faci soldat.

 8. Nea' Galusca says:

  Veronica…….si nu doar tu!… Incearca sa faci diferenta intre MILITAR si SOLDAT, (PLUTONIER ADJUTANT, sau orice alt grad din armata) !
  ASADAR SA-TI EXPLIC:
  GENERALUL este MILITAR…… si SOLDATUL ESTE ….MILITAR!
  “Peste ani, plutonierul adjutant Cătălin Dobrea, cotat ca fiind cel mai experimentat soldat român în teatrele de război,….” ai scris draga mea in articol!
  Sa intelegi si tu: PLUTONIERUL ADJUTANT nu poate fi in acelasi timp si SOLDAT … dar este intotdeauna MILITAR!
  Toti cu grade sunt MILITARI, gradele insa sunt diferite: GENERALUL este MILITAR…… si SOLDATUL ESTE ….MILITAR!
  De la general la soldat (CARE SUNT TOTI MILITARI) sunt cateva grade caporal, sergent, sergemnt major, plutonier, plutonier major, plutonier adjutant!, adj. sef, apoi…ofiterii: sublocotenent, locotenent, capitan, maior, lt . col, colonel si … BAROSANU’ adica GENERALU’ …toti MILITARI! ATENTIE VERONICA!
  Ai prins ideea?? Cred ca da!
  Pt viitor ..sa fii cu adevart PROFI!
  Peace!

 9. Dănuț Scânteie says:

  Am fost coleg cu ei! Erau oameni adevărați! Cu Samoilă am vorbit imediat după ce a fost rănit. Dumnezeu să-i ierte!

 10. Suedez says:

  În orice caz, este o tragedie, multe țări NATO au luptat și au pierdut soldați.
  Scopul SUA a fost să se răzbune pe Al Qaeda (să-l găsească pe Bin Laden) și să destabilizeze lumea arabă. Consecințele vorbesc de la sine.
  Trebuie să presupunem că cei căzuți se luptau pentru o cauză bună (și anume pentru a limita pericolul reprezentat de Al Qaeda la acea vreme).

 11. Claudiu says:

  Dumnezeu sa-I odihneasca in pace !!!! Sigur nu s-a meritat , trebuiau trimisi politicienii care trag sforile si banii pentru ei !

 12. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.