bihon.ro Web analytics

Amendă dublată pentru parcarea sau accesul nejustificat pe pietonale

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Amendă dublată pentru parcarea sau accesul nejustificat pe pietonale

Reactualizat la:
Primăria a pus în dezbatere publică regulamentul pentru accesul controlat al mașinilor în zonele pietonale din oraș, completat cu noile pietonale și cu amenzi crescute pentru contravenienții care parchează pe acestea sau distrug bunuri de pe domeniul public.
Scris de Cristina Ghilea - Primăria a pus în dezbatere publică regulamentul pentru accesul controlat al mașinilor în zonele pietonale din oraș, completat cu noile pietonale și cu amenzi crescute pentru contravenienții care parchează pe acestea sau distrug bunuri de pe domeniul public.

„Regulament pentru accesul controlat al mașinilor în zona pietonală vine ca o completare a regulamentului în vigoare, având în vedere că sunt gata sau aproape gata lucrările de pe străzile Vasile Alecsandri, Piața Ferdinand, Grigorescu, Lazăr sau Libertății”, a precizat primarul Florin Birta. El zice că a observat că mulți își parcheaza mașinile pe trotuare, că bordurile din girații sunt deja ciobite și mișcate, sau sunt borduri negre, murdările de cauciucurile mașinii.

Amenda pentru accesul în zonele pietonale va crește la 2500 lei, excepții sunt riveranii sau mașinile care fac aprovizoinarea comercianților în intervalul orar 7:00 – 9:30, de luni până dumincă.

Birta spune că nu e normal ca, din moment ce sunt parcări pe o rază de 500 de m de fiecare zonă, să existe oameni care parchează pe zonele pietonale.

„Dacă tot vrei să parchezi pe această zonă, amenda e de 2.500, desigur, cu plata a jumătate din minumum în 15 zile”, spune el. Până acum, amenda era de cuprinsă cuprinsă între 500 și 1000 de lei.

Ca o noutate, în acest regulament a fost trecută posibilitatea de a trece în procesul verbal și stricăciunile materiale pe care le-au provocat șoferii. Birta spune că pe Aurel Lazăr, de exemplu, mulți dintre stâlpișorii de iluminat mici au fost loviți de mașini și sunt dezafectați.

Regulamentul va fi completat cu costul unui mp de gazon sau cu costul elementelor care se pot distruge iar polițistul va trece în procesul verbal și valoarea prejudiciilor. „Constatarea agentului se poate face atât la fața locului cât și cât și prin camerele de filmat care au fost montate, dacă se vede numărul de înmatriculare și e evidentă fapta. Primăria nu va mai trebuie să meargă în instanță pentru aceste prejudicii, se recuperează paguba prin procesul verbal”, spune el.

Regulament privind accesul controlat al vehiculelor în ZONA PIETONALĂ CENTRALĂ din municipiul Oradea

Art. I.

(1) Este interzis accesul autovehiculelor pe:

– Str. Republicii – pietonal (tronsonul cuprins între str. Iosif Vulcan și str. Gheorghe Dima);

– Piața Unirii – pietonal (zona figurată în consecință în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre);

– Str. Vasile Alecsandri;

– Piața Ferdinand – pietonal (zona figurată în consecință în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre);

– Str. Aurel Lazăr (zona figurată în consecință în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre);

– Str. Libertății – pietonal (zona figurată în consecință în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre);

– Str. Pictor Grigorescu;

cu excepţia vehiculelor riveranilor a căror intrare in imobil se poate realiza numai de pe pietonal şi a autovehiculelor care asigură transportul de valori la/de la instituţiile bancare.

(2) Pentru autovehiculele care aprovizionează magazinele si celelalte spatii comerciale din zona pietonală reglementată şi care nu au posibilităţi alternative de acces din afara zonei, este permis accesul în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 7.00 – 9.30.

În ceea ce privește accesul în vederea aprovizionării în Piața Unirii și Piața Ferdinand, precum și pe str. Aurel Lazăr, str. Libertății și str. Pictor Grigorescu, va fi urmat strict traseul figurat în anexele la prezenta hotărâre.

(3) Prevederile pct. (2) se aplică în mod corespunzător și persoanelor fizice sau juridice care dețin proprietăți în zona reglementată.

(4) Masa totală autorizată a autovehiculelor care au acces conform alin.1, 2 si 3 din prezenta hotărâre, nu poate depăşi 3,5 tone.

(5) Este interzis ca autovehiculele care au acces conform alin.1, 2 si 3 din prezenta hotărâre să rămână parcate/staționate în zona pietonală.

Art. II.

(1) Este strict interzis accesul oricăror autovehicule, indiferent de masa maximă autorizată și/sau deținătorul acestora:

– în Pasajul Vulturul Negru

– în Piața Unirii – pietonal (zona figurată în consecință în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre),

– în Piața Ferdinand – pietonal (zona figurată în consecință în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre);

– pe str. Moscovei – partea pietonală, tronson modernizat (zona figurată în consecință în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre);

– pe str. Aurel Lazăr (zona figurată în consecință în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre);

– pe str. Libertății – pietonal (zona figurată în consecință în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre);

– pe str. Iosif Vulcan – alei pietonale (zona figurată în consecință în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre);

– pe toate zonele verzi figurate corespunzător în anexele la prezenta hotărâre;

aceste spații fiind destinate exclusiv pietonilor.

(2) Organizarea oricăror evenimente în perimetrul reglementat la pct. 1 se va putea face numai cu acordul scris al Municipiului Oradea, dat prin structrurile de specialitate, cu respectarea ”Manualului de folosire și întreținere a Pieței Unirii”, respectiv a celorlalte indicații tehnice din proiectele de investiții implementate, după caz.

Art.III.

(1) Încălcarea prevederilor art. I. constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 2500 lei.

(2) Încălcarea prevederilor art. II. constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 2500 lei.

Art. IV.

(1) Circulaţia în zona menţionată se va face cu respectarea prevederilor art.159 din H.G. nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

(2) În perimetrul reglementat vor fi montate plăcuțe adiționale privind restricțiile în zonă și sancțiunile contravenționale aplicabile .

Art. V.

(1) Contraventiilor prevăzute de prezentul regulament le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

(2) Constatarea și sancționarea contravențiilor la prezentul regulament se face de către polițiștii locali din cadrul Poliției Locale Oradea.

(3) Contravenienții sunt obligați să suporte costurile necesare remedierii prejudiciilor materiale produse prin încălcarea prezentului regulament, stabilite conform tarifelor de evaluare (anexa nr. 5 la prezenta hotărâre), și consemnate ca atare în procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției ori anexele la acesta.

(4) Amenzile contravenționale pot fi achitate și prin intermediul instrumentelor de plată electronică, așa cum sunt acestea prezentate pe site-ul Primăriei Oradea – plăți online.

(5) În cazul depistării unui autovehicul în zona restricționată conform prevederilor art. I. sau II., constatarea contravenţiilor se poate face și în lipsa contravenientului, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru persoanele juridice, în conformitate cu prevederile O.G.nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor cu modificările şi completările ulterioare, fapta fiind probată cu înregistrări video sau cu fotografii, potrivit legii. În acest sens, polițiștii locali vor întocmi şi afişa sub ştergătorul de parbriz sau pe geamul lateral o notă de constatare, ce conţine locul săvârșirii faptei, data şi ora constatării, natura abaterii constatate, numărul de înmatriculare al autovehiculului. (Nota de constatare va fi protejată printr-o folie de plastic pentru evitarea deteriorării acesteia de fenomene meteorologice și va sta la baza întocmirii în interiorul termenului prevăzut de O.G.nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor a procesului verbal de constatre și sancționare a contravențiilor).

(6) În situația prevăzută la pct (5) sancțiunea contravențională va fi aplicată proprietarului/deținătorului autovehiculului, identificarea acestuia făcându-se prin solicitare scrisă la Serviciul Public Local Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Art.VI. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri își încetează aplicabilitatea prevederile HCL nr. 625/2009 privind aprobarea unor reglementări pentru accesul controlat al vehiculelor în ZONA PIETONALĂ CENTRALĂ din municipiul Oradea, așa cum a fost modificată și completată de HCL nr. 757/2018.

Art. VII. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează: Directia Juridică, Directia Politia Locală Oradea, Direcția Tehnică și Direcția Patrimoniu Imobiliar.

Art. VIII. Prezenta hotărâre se comunică cu:

· Primarul Municipiului Oradea;

· Instituţia Prefectului Judeţului Bihor;

· Directia Politia Locală Oradea;

· Direcția Economică;

· Direcția Juridică;

· Direcția Tehnică;

· Directia Patrimoniu Imobiliar;

· Directia Monitorizare Cheltuieli de Functionare și Organizare Evenimente;

· Asociatia pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune;

· Inspectoratul pentru Situatii de Urgență;

· Compania de Apă Oradea;

· RER VEST;

· ADLO;

· Se afişează pe site-ul www.oradea.ro şi se publică în M.O. al judeţului Bihor.

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Just says:

  @bihon
  “Amenda pentru accesul în zonele pietonale va crește de la 2500 lei”
  la cat??? de la 2500 la cat???

 2. Acole says:

  “Până acum, amenda era de cuprinsă cuprinsă între 500 și 1000 de lei.”

  Tu nu vezi, nu citesti sau nu intelegi ce citesti?

 3. cornel says:

  Cei cu masini de la 100mii euro in sus vor putea opri si parca linistiti, iar smecherii cu cazane la fel. In schimb riveranii vor fi opriti si vericficati de fiecare data.

 4. florin says:

  Eu daca locuiesc pe Alecsandri sau pe o strada pietonala pot sa intru ca taxiul, sau sa imi comand taxi? E voie?

  • marius says:

   Eu fac taxi. Si am dus riveran pe strada respectiva si m-a oprit locala. Au spus ca clientulpoate intra dar eu nu ca nu-s riveran, cum vine asta acuma? Ce trebuia sa fac sa las clientul sa conduca taxiul ?

   • Garfield says:

    Nu cred ca i crăpau picioarele dacă mergea pe jos cât e pietonala. Sau trebuia sa l duci pana pe budă?

    • marius says:

     dar nu asta e problema, era mai in varsta persoana. Dar cum sa spui ca riveranul din masina poate dar soferul daca nu e riveran nu poate. WTF?!!

    • florin says:

     Birta daca locuieste in Sanmartin de ce nu e primar acolo?

     • Da says:

      Poate vom avea un primar care locuieste in Carei sau Lipova. Cine stie.

      Regulament/Art I

      Primarul Oradiei trebe sa locuiasca in Oradea.

 5. JAM says:

  Oare e valabil si pentru tovarasii politisti care isi parcheaza masinile personale in zona strazilor Parc Traian si Libertatii?

 6. adi says:

  Niste lucrari tipice pt primarie, auzi la ei “pietonale” si circula toti pe ele, pe Alecsandri si Lazar se circula ca inainte. Cand au pus becurile alea trebuia sa fii prost sa nu realizezi ca vor fi sparte de masini, sau cu piciorul. Dar la noi orice lucrare se face cu curul , nu cu capul. Dar pata Unirii cu spatiile alea zise verzi ca se vad furtunele de irigatie. Pe Nufarului Cantemir nu va mai fi parcare pe trotuar, dar is curios unde va parca lumea, va fi plin de masini lasate pe trotuar.

 7. ana says:

  Si pentru Batmanii si Supermanii care se cred pe autostrada pe sosele din cartiere e noaptea mintii?
  Sunt cretini care stau in blocurile lipite de sosea si poate sunt deranjati de imbecili care insista sa-si tureze motoarele si vesnicii grabiti care pentru 50 km la ora in localitate e optional.

  Sa ne traiasca cei ce stau pe centru si ii dor piciorutele sa mearga pe jos pana la terasa da mai sunt si unii care stau in cartiere.

 8. yyy says:

  Pe Aurel Lazar circula angajatii de la Parchet si Penitenciar care parcheza in curtea casei de la nr.3 pe Aurel Lazar,Politia Locala nu va amenda pe acesti bugetari.

 9. marian says:

  De cand e sluga asta primar doar atunci a aparut in public cu mariri de taxe si amenzi. Nici un proiect propriu, doar ce i-a lasat Bolovanul tema sa faca.

 10. timpuri noi says:

  unde era victoria și ingerașii iertători?

 11. Amendati says:

  Noul stadion va costa 83,3 milioane euro.

  Asta pentru Oradea care nu are o echipa nici macar in Liga 2.

  Capacitate de 16.174 de locuri pentru evenimentele sportive de nivel inalt, 16.291 de locuri pentru cele de nivel mediu.

  Nu stiu ce inseamna nivel inalt si nivel mediu.

  Stadionul din Gruia, Cluj are aceias capacitate, 23.500 de locuri , indiferent ca CFR joaca cu Manchester United, Chelsea, Bayern Munchen sau Academica Clinceni, sau nationala Romaniei joaca cu Lithuania.

  Cluj Arena la fel. 30.000 de locuri.

  Stadionul Bodola cu istoria unica din fotbalul oradean si bihorean trebe demolat sa construiasca apartamente acolo.

  Birta si Bolo sunt rusinea judetului si orasului, cei mai rusinosi “lideri” din istoria Oradiei.

 12. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.