bihon.ro Web analytics

Artă orădeană premonitorie în perioada interbelică

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Artă orădeană premonitorie în perioada interbelică

Reactualizat la:
La Muzeul oraşului Oradea s-a deschis o expoziţie de pictură și grafică interbelică orădeană.
Scris de Camelia Buşu - La Muzeul oraşului Oradea s-a deschis o expoziţie de pictură și grafică interbelică orădeană.

Una dintre expoziţiile incluse în cadrul Festivalului „Zilele Sfântului Ladislau” a fost vernisată duminică. Expoziția „Arta modernistă la Oradea” a fost organizată de Asociația „Nagyváradi Városszepítő Egylet” din Oradea și de Galeria Quadro din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea şi s-a deschis la Muzeul orașului Oradea, etajul II, corpul A. La vernisaj au fost prezenţi muzeograful Diana Iancu şi curatorii expoziției, Székely Sebestyén și Deodáth Zuh.

Pe simezele muzeului orădean sunt prezentate 70 de lucrări din perioada modernismului interbelic, realizate de pictori și graficieni orădeni. Din cele 70 de lucrări expuse, 36 de lucrări au fost puse la dispoziţie de Secţia de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, jumătate dintre acestea fiind lucrări de Leon Alex. Restul lucrărilor expuse provin din colecții private.

Deodáth Zuh mărturiseşte că ideea expoziţiei a pornit de la o preocupare mai veche de a studia şi de a salva patrimoniul oraşului Oradea din perioada interbelică. Concepţia expoziţiei se axează pe artiştii plastici modernişti, cu tendinţele avangardiste, din perioada interbelică. „Despre această perioadă ştim foarte multe de la istorici de artă cum sunt Maria Zinz, Fleisz János sau Mircea Paşca”, a precizat Deodáth Zuh.

În prima sală a expoziţiei, pe primul perete s-a reconstituit un interior burghez orădean din anii ’20-’30 prin lucrări ale unor artişti precum Tibor Ernő sau Macalik Alfréd. Apoi, lucrările cubiste ale Dömötör Gizella arată că în anii ’20 s-a produs o ruptură în arta orădeană, lăsând loc artei moderniste. În lucrările din prima sală, care sunt din anii ’20, se simte foarte mult melancolia de după război, a explicat curatorul Székely Sebestyén, directorul Galeriei Quadro din Cluj-Napoca. În acest sens, artiştii orădeni, în primul rând Dömötör Gizella şi soţul acesteia, Mund Hugó, s-au alăturat neoclasicismului care dorea cumva să scape de amintirea ororilor războiului.

În a doua sală de expoziţie s-au concentrat două caracteristici importante ale perioadei interbelice. Pe de-o parte progresul şi optimismul tehnic pentru care lucrarea emblematică a lui Ruzicskay György, „Aviaţia (Zborul)” este reprezenativă, şi apoi fenomene ale lumii urbane care au fost exploatate mai ales de expresionismul german, şi aici şi de artiştii noştri Grünbaum Ernő sau de Leon Alex, care atrag atenţia asupra vieţii mondene burgheze şi a capitalismului, cu bune dar şi cu rele cum a fost apariţia sărăciei adânci din timpul crizei economice.

În singura vitrină din expoziţie este expusă o carte de poezii scrise de Frigyes Marcell şi ilustrate de Grünbaum Ernő. Cartea a fost publicată în 1934 la Praga şi vorbeşte în versuri despre cum oamenii lui Hitler preiau puterea.

În cea de a treia sală se găsesc în primul rând lucrările lui Leon Alex care prevestesc războiul, prevestesc holocaustul printr-o metaforă realistă. „Mi se pare incredibil că cineva, în jurul anului 1939, a pictat acest lucru, când la începutul războiului oamenii nu credeau că se va întâmpla aşa ceva. Toate lucrurile astea se ştiau, se scria despre ele. Cred că asta este forţa incredibilă a acestor lucrări, că prevestesc nişte catastrofe, nişte probleme sociale uriaşe care se întind până astăzi în cadrul societăţii noastre. Uitându-ne la aceste lucrări am simţit că trebuie să dăm mai mare crezare artei şi cred că acesta este mesajul acestei expoziţii”.

Székely Sebestyén a amintit că este foarte important să existe colaborări între domeniul public şi cel privat pentru a putea pune în valoare patrimoniul. „Nu am dorit să prezentăm toată arta interbelică în această expoziţie, am vrut să accentuăm acea artă care ţine legătura cu avangarda, care defineşte caracterul cosmopolit al oraşului Oradea, ceea ce diferă de orice alt centru din ţară, să punem accent pe acea artă cu sensibilitate socială. Sper ca expoziţia să reuşească să sublinieze faptul că Oradea a fost un centru artistic extrem de important în perioada interbelică.”

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 21 iunie-30 septembrie 2022.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.