bihon.ro Web analytics

Asociația urbarială e chemată să decidă dacă dorește investiții de 1 milion de euro în peșterile Tășad și Stracoș

De Veronica Bursasiu

Asociația urbarială e chemată să decidă dacă dorește investiții de 1 milion de euro în peșterile Tășad și Stracoș

FOTO: speologie.org
Consiliul Local Drăgești e partener cu Consiliul Județean Bihor în încercarea de a valorifica peșterile Tășad și Stracoș. Scopul e de a pune în valoare frumusețea naturii, cu obiective din aria protejată.
Scris de Veronica Bursasiu - Consiliul Local Drăgești e partener cu Consiliul Județean Bihor în încercarea de a valorifica peșterile Tășad și Stracoș. Scopul e de a pune în valoare frumusețea naturii, cu obiective din aria protejată.

Pentru ca proiectul să se materialize, trebuie ca asociațiile urbariale din Tășad și Stracoș să pună la dispoziție terenul pentru utilități: poteci turistice, piste pentru biciclete, puncte de belvedere.

Ioan Mociar, unul dintre liderii unei asociații urbariale, consideră că proiectul vine „cu avantaje pentru localnici, în accesarea de fonduri europene, pornind automat de la câteva puncte în plus față de alții, care nu sunt binecuvântați cu locuri atât de speciale. Nu-i de neglijat nici prezența permanentă a turiștilor, mai ales cei veniți la Felix și care vor consuma, dacă vom ști ce să le oferim”, anticipează Ioan Mociar.

Domnia sa este un susținător al proiectului și încearcă să-i convingă și pe tineri de utilitatea acestuia. „Doar pentru cele două peșteri se preconizează investiții de un milion de euro, obligațiile noastre sunt doar de a respecta natura, prin măsuri active și a da în folosință terenul pentru poteci, piste, locuri de odihnă. Asfaltul și apa sunt cu totul altă chestiune și DA ,avem nevoie de ele și de apă și de drum, dar banii aceștia sunt pentru amenajarea obiectivelor turistice cu fonduri europene”, a explicat administratorul grupului Tășadia, Ioan Mociar.

Pentru aceasta era necesar ca la adunările generale ale asociațiilor din Tășad și Stracoș să participe majoritatea urbariașilor. Se pare că acest apel a avut rezonanță doar pe jumătate, deoarece Ioan Mociar spune că „s-a săvârșit «adunarea populară» a Asociației urbariașilor «Negru Vodă» Tășad/Bihor. Conform așteptărilor, nu am reușit să adunăm jumătate plus unu dintre membrii declarati la judecătorie (-12), cu toate eforturile conjugate ale oamenilor ce privesc și spre viitor. Întrebări din «galerii»: nouă ce ne iese; cum să dăm 1,8 ha din averea bătrânilor (fie vorba intre noi, avere administrată/folosită acum de maximum 10 la sută dintre membri); care-i «comisionul» primăriei? Oameni buni, aici vorbim de un proiect european, bani disponibili din ciclul bugetar încheiat și care așteaptă să fie folositi pe măsuri active de mediu, nu pe zilele comunei, garduri electrice anuale ori parandărături! Nu-i accesează Bihorul, UAT-uri cu potențial turistic, sigur îi vor folosi cu cap polonezii, ungurii, grecii!

Mă adresez celor mai tineri, haideți și duminica viitoare la adunarea urbariașilor și hotărâți VOI, cum doriți să arate aceste locuri binecuvântate, pe care unii dintre noi nu le merităm ! La adunarea viitoare, indiferent de prezență, se va lua decizia!”, spune Ioan Mociar.

Acesta a explicat că „nu ne diminuăm proprietatea, închiriem terenul pentru poteci, drumuri și locuri de popas, crescându-i valoarea turistică și materială”.

Din documentele proiectul reiese că acesta e necesar ca urmare a faptului că „impactul cauzat de presiunile actuale și de amenințările viitoare, conform hărților specifice, este de la ridicat până la mediu și scăzut, lucru explicat prin lipsa unor mecanisme și investiții adecvate menite să stopeze degradarea stării de conservare sau menținerea ei la un Statut de Conservare Favorabil”.

Unul dintre rezultatele așteptate în urma proiectului este asigurarea unui sistem de vizitare durabilă a peșterilor, cu amenajări adecvate nivelului de conservare pentru peșterile Tășad și Stracoș.

Prin proiect sunt prevăzute: montarea de borne de avertizare a liniei de acces, montarea de borne de marcare a zonei de protecție a peșterii, ecologizarea habitatului prin evacuarea deșeurilor, amenajarea unui loc de privit gen amfiteatru, construcție doar din lemn și piatră, care să limiteze accesul spre peșteră și să încurajeze vizitatorii pentru păstrarea unei distanțe optime față de intrarea în peșteră, înlăturarea grilajului de la Peștera Tășad, reconstrucția ecologică a zonei umede de la ieșirea din peșteri și din interiorul acestora, refacerea naturală a malurilor cursurilor de apă care ies din peșteri, amplasarea de camere pentru descurajarea turismului haotic.

Ca rezultat al investiției, se mizează pe faptul că „vizitarea peșterilor din sit se va face în mod controlat, fără a perturba flora și fauna adiacentă peșterii și nici habitatul peșterii în sine”. Banii europeni se vor materializa în amplasarea în proximitatea Peșterii Tășad a unui pod suspendat pe cadru metalic, pentru o privire panoramică de ansamblu a locației peșterii, amplasarea în imediata vecinătate a peșterilor a câte unui punct de observare gen foișor, care să permită vizualizarea întregii zone din acele locații, amplasarea de panouri informative pe tot parcursul de intrare din sit. Nu în ultimul rând, se dorește construirea unui centru de vizitare cu o suprafață de 100 mp, din lemn și piatră, cu izolație naturală, încălzire cu pompă de căldură și alimentare electrică cu panouri fotovoltaice.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anti_usl says:

  Colonele, ai invitat si Covidul la adunare?

 2. aurel says:

  „Impactul cauzat de presiunile actuale și de amenințările viitoare, conform hărților specifice, este de la ridicat până la mediu și scăzut, lucru explicat prin lipsa unor mecanisme și investiții adecvate menite să stopeze degradarea stării de conservare sau menținerea ei la un Statut de Conservare Favorabil”. In continuare ni se enumera masurile care vor duce (zic ei!) la stoparea degradarii :,,Banii europeni se vor materializa în amplasarea în proximitatea Peșterii Tășad a unui pod suspendat pe cadru metalic, pentru o privire panoramică de ansamblu a locației peșterii, amplasarea în imediata vecinătate a peșterilor a câte unui punct de observare gen foișor, care să permită vizualizarea întregii zone din acele locații, amplasarea de panouri informative pe tot parcursul de intrare din sit. Nu în ultimul rând, se dorește construirea unui centru de vizitare cu o suprafață de 100 mp, din lemn și piatră, cu izolație naturală, încălzire cu pompă de căldură și alimentare electrică cu panouri fotovoltaice.” Concluzia trageti-o singuri!

 3. ionut says:

  lider la masa acasa,,Ioan Mociar

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.